Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


4211 αναγνώστες
44 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009
13:57

 

Κλιμάκιο της Moody΄s καταφθάνει στην Αθήνα εντός του προσεχούς 10ημέρου λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο διεθνής οίκος έχει θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση και τα στελέχη του θα πραγματοποιήσουν την ετήσια καθιερωμένη επίσκεψη τους καθώς ετοιμάζεται η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Για την αγορά το ενδεχόμενο μίας υποβάθμισης από τη Moodys θεωρείται πιθανό αν όχι προεξοφλημένο. Εκείνο που λαμβάνει ιδιαίτερα κρίσιμη διάσταση είναι ο τόνος με τον οποίο θα αναφερθεί ο ξένος οίκος στην προοπτική της αξιολόγησης σε μεσοπρόθεσμη βάση και φυσικά ο χρόνος που θα αποφασίσει να δημοσιοποιήσει την έκθεση του.

Πάντως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην εγχώρια αγορά ομολόγων η νευρικότητα είναι έντονη.

Το spread των 10ετών ομολόγων έχει ανέβει από τα επίπεδα των 130 μονάδων σε αυτά των 190 μονάδων.

Κοινός τόπος για τους εμπειρογνώμονες των ξένων οίκων (τόσο της Moody΄s, όσο και του ΔΝΤ) είναι η εκτίναξη του δημοσίου χρέους.

Θεωρούν ότι παράλληλα με την αποκλιμάκωση του ελλείμματος στο 3% θα πρέπει και το χρέος να μειωθεί σταδιακά κάτω από το 100%.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς πως εντός του 2010 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φθάσει , σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, στα 295 δις ευρώ ή το 120,8% του ΑΕΠ.

Από το XRIMAnews

 

Το σχόλιό σας
1584 αναγνώστες
22 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009
19:55

Ολο και βαθύτερα στην ύφεση βυθίζεται η ελληνική οικονομία, η οποία πλέον υφίσταται σε όλη τους την ένταση τις συνέπειες της κρίσης με σαφή υστέρηση έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες σημειωτέον πλέον «βλέπουν» σημάδια αντιστροφής της τάσης και αρχίζουν να μιλούν για αργή μεν, αλλά ορατή έξοδο από την κρίση.

Η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτυπώνουν μια οικονομία υπό κατάρρευση σε όλους τους βασικούς κλάδους της. Και το γεγονός ότι πλέον καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα ακολουθεί άλλη πορεία από αυτή των χωρών της ευρωζώνης οδηγεί σε απογοητευτικά συμπεράσματα.

Και αυτό διότι αν οι χώρες της ευρωζώνης σταθεροποιήσουν μια πορεία εξόδου από την κρίση και αρχίσουν να παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν η χώρα μας θα είναι ακόμη σε ύφεση, τότε δημιουργείται μια διαφορά φάσης που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Αν δε συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η χώρα «υποφέρει» από δραματικό δημοσιονομικό πρόβλημα που υποχρεώνει σε μια πολιτική περιοριστική, τότε είναι προφανές ότι το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί δεν θα βοηθήσει την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και άρα δεν θα βοηθήσει τη διαμόρφωση θετικών προσήμων εξέλιξης του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι πιο βασικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια και οι κατασκευές. Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό το ότι αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν σημαντικοί κλάδοι, όπως ο χρηματοπιστωτικός, οι δραστηριότητες ακίνητης περιουσίας, το εμπόριο, οι μεταφορές και επικοινωνίες και τα ξενοδοχεία.

Η διαφοροποίηση αυτή θα πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση να σχεδιάσει στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές, έτσι ώστε να υποστηρίξει τους διάφορους κλάδους σε αντιστοιχία με τις ανάγκες τους και τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, ενώ η περαιτέρω υποστήριξη ανθεκτικών κλάδων θα μπορούσε να τους βοηθήσει ακόμη περισσότερο ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλοί κίνησης, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Από το analitis.com

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1445 αναγνώστες
48 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009
11:30

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Αν και η εβδοµάδα έκλεισε θετικά η γενική αίσθηση στο τέλος της εβδοµάδας ήταν µάλλον απαισιόδοξη αφού για µια ακόµα φορά ο Γενικός ∆είκτης αυτονοµείται αρνητικά σε σχέση µε το εξωτερικό. Στην αρνητική αυτονόµηση σηµαντικό ρόλο έπαιξε η έντονα αρνητική φηµολογία περί υποβαθµίσεως της Ελληνικής πιστοληπτικής διαβάθµισης αλλά και της επιβολής υψηλότερου φορολογικού συντελεστή στην χρήση του 2010.

Όπως και να έχει ακόµα το ΡΕ κινείται σε χαµηλά επίπεδα αφού οι 10,7 φορές τα κέρδη του 2009 δεν θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητική αποτίµηση, στερούνται ωστόσο τον καταλύτη που θα έδινε µια ενεργή υποστήριξη στις αποτιµήσεις πέρα από την στατική ελκυστικότητα τους. Σε αυτό το κλίµα η µικρή βελτίωση των αποτελεσµάτων του γ’ τριµήνου πέρασε σε δεύτερη µοίρα και από ότι φαίνεται η βασική προτεραιότητα της εγχώριας αγοράς παραµένει η δηµοσιονοµική σταθερότητα και η µείωση της µεταβλητότητας στην αγορά οµολόγων.

Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης επιβεβαίωσε την σηµασία της αντίστασης των 2.440 µονάδων αφού κινήθηκε για λίγες ώρες έως την ζώνη των 2.480 µονάδων. Η κατοχύρωση κερδών ήταν πολύ βίαιη και σε κάποιο βαθµό αναίρεσε την δυναµική της αντίδρασης η οποία ούτως ή άλλως ήταν απίθανο να διατηρηθεί σε τόσο έντονη κλίση.
Οι βραχυπρόθεσµοι δείκτες παρέµειναν πουληµένοι εκτός από τον MACD ο οποίος την Παρασκευή έδωσε το πρώτο σήµα αγορών ενώ οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν µερικώς από τις έντονες υποτιµήσεις της προηγούµενης εβδοµάδας.

Κοµβικό σηµείο πλέον για την διατήρηση της ανόδου αποτελεί η ζώνη µεταξύ 2.250 – 2.170 µονάδων όπου εκτιµούµε ότι θα δηµιουργηθούν προϋποθέσεις διπλού πυθµένα.
Επισηµαίνουµε πάντως και την ύπαρξη ενός δεύτερου σεναρίου, πιο απαισιόδοξου από την περίπτωση της ισορροπίας πάνω από τις 2.170 µονάδες που θέλει την αγορά να συνεχίζει χαµηλότερα προς την περιοχή των 2.050 µονάδων όπου εντοπίζεται η τελευταία στήριξη fibonacci στο εύρος διόρθωσης 1.457 – 2.932 µονάδων, µια εκδοχή που ανατρέπει ακόµα και την µακροπρόθεσµη ανοδική τάση και θέτει προβληµατισµούς ως προς την φορά της αγοράς.

Θα υποστηρίξουµε το πρώτο σενάριο ως πιθανότερο για την προσεχή εβδοµάδα καθώς παραδοσιακά η αγορά δηµιουργεί διπλούς πυθµένες όταν βρίσκεται σε απότοµες διορθώσεις µε το δεύτερο σκέλος της ανόδου να εξελίσσεται οµαλότερα και µε µικρότερες διακυµάνσεις από την πρώτη φάση όπου κυριαρχούν επιθετικές κινήσεις".

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2793 αναγνώστες
79 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009
11:14

 

Το παιχνίδι από την αρχή στις τράπεζες

Tου Πέτρου Λεωτσάκου

Πλήθος σεναρίων υπάρχει όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο μετά και τις τοποθετήσεις νέων διοικήσεων στα υπό κρατικό έλεγχο πιστωτικά ιδρύματα. Οι επικεφαλής τους παραμερίζουν τις διαφορές του παρελθόντος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Η φημολογία φούντωσε από την Πέμπτη το βράδυ όταν ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδ. Πανταλάκης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η καθυστέρηση των ανακοινώσεων για τη νέα διοίκηση του Τ.Τ. εντείνει περαιτέρω τη σεναριολογία περί σχεδίου συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα ξεκινήσει ένας γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών με επίκεντρο τις κρατικές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες επίτευξης κερδών, θα εγκαταλείψουν τα σχέδια αυτόνομης ανάπτυξης και θα επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ή για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες για deals θα μείνουν απλώς προσδοκίες; Σε αντίθεση με το παρελθόν είναι εμφανές ότι οι τραπεζίτες είναι πιο κοντά μεταξύ τους, καθώς τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παραδοσιακά συγκρουόμενες δυνάμεις, η Εθνική με την Eurobank και η Πειραιώς με την Marfin Popular Βank βελτιώνουν τις σχέσεις τους. Η έλευση του Α. Ταμβακάκη στην Εθνική θα συμβάλλει στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των δύο τραπεζών.

Στο παρελθόν η διαμάχη μεταξύ Εθνικής και Eurobank ήταν σφοδρότατη. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι το 2008 με τις μεγάλες μετακινήσεις καταθέσεων Εθνική και Eurobank έφτασαν στα πρόθυρα ανοιχτής ρήξης, μέχρι του σημείου να παρέμβει ακόμη και η ΤτΕ. Η διαμάχη συνεχίστηκε και ολόκληρο το 2009, ως συνέπεια όχι μόνο του ανταγωνισμού αλλά και της έντασης μεταξύ των δύο τραπεζών.

Ο Α. Ταμβακάκης, έχοντας περάσει από το EFG Group και διατηρώντας άριστες σχέσεις με την οικογένεια Λάτση, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων. Αλλά και οι σχέσεις των πρώην αντιπάλων του Α. Βγενόπουλου της Marfin και Μ. Σάλλα της Πειραιώς έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Μάλιστα οι δυο κορυφαίοι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έχουν συναντηθεί 2-3 φορές το τελευταίο διάστημα, ενώ μετά από πολύ καιρό ο Α. Βγενόπουλος επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Μ. Σάλλα.

Eξομάλυνση

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τραπεζιτών προφανώς έχει αφετηρία την ανάγκη να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα. Αποδεικνύει όμως ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην αγορά ώστε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να συνομιλούν και να σκέπτονται για το μέλλον. Τα deals στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν είτε με κρατική πρωτοβουλία, π.χ. να συγχωνευθούν δύο τράπεζες η ΑΤΕ και το Τ.Τ. (στο Τ.Τ. κατέχουν ποσοστό 6% τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank) είτε με πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών, εφόσον δουν ότι βρίσκονται προ αδιεξόδου.

Πρόσφατα καλλιεργήθηκε το σενάριο συγχώνευσης του Τ.Τ. με την ΑΤΕ. Μάλιστα θεώρησαν ότι με την παρουσία του Θ. Πανταλάκη στη διοίκηση της ΑΤΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Αλλά μια συγχώνευση ΑΤΕ με Τ.Τ. δεν θα προκαλούσε ανατροπή του σκηνικού. Το νέο σχήμα θα εμφάνιζε συνολικό ενεργητικό 46 με 47 δισ. ευρώ, όταν η Εθνική βρίσκεται στα 112 δισ. ευρώ και η Πειραιώς στα 53 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΤΕ με Τ.Τ. δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι δυσδιάκριτα τα οφέλη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (θα το δούμε το 2010), δεν αποκλείεται με αφορμή αυτό το deal, οι ιδιώτες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε πραγματική αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί εκούσια ή ακούσια η Εθνική θα κατέχει περίοπτο ρόλο, όντας η ισχυρότερη τράπεζα της χώρας. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποστηρίζει την πολιτική δημιουργίας εθνικών πρωταθλητών στις τράπεζες• εντούτοις το 2010 μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η Εθνική με την Alpha ή η Εθνική με την Eurobank θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στον κλάδο. Ωστόσο η διοίκηση της Eurobank δεν προβλέπει deal. O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της Ν. Καραμούζης δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται deals μέσα στο 2010 και προφανώς η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλοι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 2010 θα ξεκαθαρίσει η τάση, αν δηλαδή υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο ή οι τράπεζες θα παραμείνουν αυτόνομες.

 Εκτιμήσεις 

Φαίνεται ότι αναθεωρούν τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πριν από λίγους μήνες καλλιεργήθηκε στην αγορά η εκτίμηση ότι το 2010 θα είναι καλή χρονιά για τις τράπεζες.

Εκείνη την περίοδο οι διοικήσεις εκτιμούσαν ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2010 θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με το 2009. Όμως μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, ανατρέπονται τα δεδομένα. Οι τραπεζίτες πλέον εγκαταλείπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις και μιλούν είτε για χαμηλότερα κέρδη το 2010 σε σχέση με το 2009 είτε, για κέρδη στα ίδια επίπεδα.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 5ης/12/2009
 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
3121 αναγνώστες
65 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009
23:59

Μεγάλα ενδοημερήσια κέρδη πρόσφεραν πολλές τράπεζες την Παρασκευή αλλά και μεγάλη αστάθεια και συγκινήσεις. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε να καταγράφει μεγάλες απώλειες μέχρι τις 15:00 περίπου όταν τόσο το ΧΑ, όσο και άλλες περιφερειακές και βασικές ευρωπαϊκές αγορές κάλυψαν τις απώλειες τους ακολουθώντας τους αμερικανικούς δείκτες.  Το αποτέλεσμα ήταν πολλές μετοχές τραπεζών να απορροφήσουν τις απώλειες τους και να περάσουν σε θετικό έδαφος, με μερικές από αυτές να  χαρίζουν μεγάλα ενδοημερήσια κέρδη.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 96 από 96«Πρώτη<888990919293949596

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις