Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Τράπεζες
2793 αναγνώστες
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009
11:14

 

Το παιχνίδι από την αρχή στις τράπεζες

Tου Πέτρου Λεωτσάκου

Πλήθος σεναρίων υπάρχει όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο μετά και τις τοποθετήσεις νέων διοικήσεων στα υπό κρατικό έλεγχο πιστωτικά ιδρύματα. Οι επικεφαλής τους παραμερίζουν τις διαφορές του παρελθόντος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Η φημολογία φούντωσε από την Πέμπτη το βράδυ όταν ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδ. Πανταλάκης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η καθυστέρηση των ανακοινώσεων για τη νέα διοίκηση του Τ.Τ. εντείνει περαιτέρω τη σεναριολογία περί σχεδίου συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα ξεκινήσει ένας γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών με επίκεντρο τις κρατικές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες επίτευξης κερδών, θα εγκαταλείψουν τα σχέδια αυτόνομης ανάπτυξης και θα επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ή για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες για deals θα μείνουν απλώς προσδοκίες; Σε αντίθεση με το παρελθόν είναι εμφανές ότι οι τραπεζίτες είναι πιο κοντά μεταξύ τους, καθώς τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παραδοσιακά συγκρουόμενες δυνάμεις, η Εθνική με την Eurobank και η Πειραιώς με την Marfin Popular Βank βελτιώνουν τις σχέσεις τους. Η έλευση του Α. Ταμβακάκη στην Εθνική θα συμβάλλει στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των δύο τραπεζών.

Στο παρελθόν η διαμάχη μεταξύ Εθνικής και Eurobank ήταν σφοδρότατη. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι το 2008 με τις μεγάλες μετακινήσεις καταθέσεων Εθνική και Eurobank έφτασαν στα πρόθυρα ανοιχτής ρήξης, μέχρι του σημείου να παρέμβει ακόμη και η ΤτΕ. Η διαμάχη συνεχίστηκε και ολόκληρο το 2009, ως συνέπεια όχι μόνο του ανταγωνισμού αλλά και της έντασης μεταξύ των δύο τραπεζών.

Ο Α. Ταμβακάκης, έχοντας περάσει από το EFG Group και διατηρώντας άριστες σχέσεις με την οικογένεια Λάτση, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων. Αλλά και οι σχέσεις των πρώην αντιπάλων του Α. Βγενόπουλου της Marfin και Μ. Σάλλα της Πειραιώς έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Μάλιστα οι δυο κορυφαίοι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έχουν συναντηθεί 2-3 φορές το τελευταίο διάστημα, ενώ μετά από πολύ καιρό ο Α. Βγενόπουλος επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Μ. Σάλλα.

Eξομάλυνση

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τραπεζιτών προφανώς έχει αφετηρία την ανάγκη να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα. Αποδεικνύει όμως ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην αγορά ώστε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να συνομιλούν και να σκέπτονται για το μέλλον. Τα deals στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν είτε με κρατική πρωτοβουλία, π.χ. να συγχωνευθούν δύο τράπεζες η ΑΤΕ και το Τ.Τ. (στο Τ.Τ. κατέχουν ποσοστό 6% τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank) είτε με πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών, εφόσον δουν ότι βρίσκονται προ αδιεξόδου.

Πρόσφατα καλλιεργήθηκε το σενάριο συγχώνευσης του Τ.Τ. με την ΑΤΕ. Μάλιστα θεώρησαν ότι με την παρουσία του Θ. Πανταλάκη στη διοίκηση της ΑΤΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Αλλά μια συγχώνευση ΑΤΕ με Τ.Τ. δεν θα προκαλούσε ανατροπή του σκηνικού. Το νέο σχήμα θα εμφάνιζε συνολικό ενεργητικό 46 με 47 δισ. ευρώ, όταν η Εθνική βρίσκεται στα 112 δισ. ευρώ και η Πειραιώς στα 53 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΤΕ με Τ.Τ. δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι δυσδιάκριτα τα οφέλη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (θα το δούμε το 2010), δεν αποκλείεται με αφορμή αυτό το deal, οι ιδιώτες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε πραγματική αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί εκούσια ή ακούσια η Εθνική θα κατέχει περίοπτο ρόλο, όντας η ισχυρότερη τράπεζα της χώρας. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποστηρίζει την πολιτική δημιουργίας εθνικών πρωταθλητών στις τράπεζες• εντούτοις το 2010 μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η Εθνική με την Alpha ή η Εθνική με την Eurobank θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στον κλάδο. Ωστόσο η διοίκηση της Eurobank δεν προβλέπει deal. O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της Ν. Καραμούζης δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται deals μέσα στο 2010 και προφανώς η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλοι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 2010 θα ξεκαθαρίσει η τάση, αν δηλαδή υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο ή οι τράπεζες θα παραμείνουν αυτόνομες.

 Εκτιμήσεις 

Φαίνεται ότι αναθεωρούν τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2010 οι Έλληνες τραπεζίτες. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πριν από λίγους μήνες καλλιεργήθηκε στην αγορά η εκτίμηση ότι το 2010 θα είναι καλή χρονιά για τις τράπεζες.

Εκείνη την περίοδο οι διοικήσεις εκτιμούσαν ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2010 θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με το 2009. Όμως μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, ανατρέπονται τα δεδομένα. Οι τραπεζίτες πλέον εγκαταλείπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις και μιλούν είτε για χαμηλότερα κέρδη το 2010 σε σχέση με το 2009 είτε, για κέρδη στα ίδια επίπεδα.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 5ης/12/2009
 

 

Σχόλια

05/12 11:34  gerodimos
Τράπεζες και κόντρα τράπεζες, εδώ θέλουνε να μας παίζουν και εδώ μας παίζουν!
05/12 11:38  paok4
05/12 11:41  gerodimos
Δεν το είχα προσέξει φίλε Παοκτζή. Ενδιαφέρον. Θα έχουμε σίγουρα κάποιες ανακατατάξεις στην πορεία!
05/12 11:53  paok4
Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε εξελίξεις μέσα στο 2010...Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει...
05/12 12:00  gerodimos
Μακάρι να τελειώνει και αυτή η απραξία.
05/12 12:20  Λουκρητια
Κοντρα στο ρευμα παει μονο ο σολομος,Κοσμα.Τραπεζες και πασης ελλαδος αμα λαχει,να 'ουμ'
http://www.youtube.com/watch?v=KoKOFUje7ac
05/12 12:29  gerodimos
Το πήραμε το μήνυμα Ελένη.
05/12 12:31  Λουκρητια
Το βλεπω,κατι για ΑΤΕ διαβαζω και παρατηρω εντονη τριχοπτωση στην κεφαλα μου!
05/12 12:35  gerodimos
Αν δεν υπήρχαν και τα ανάλογα stories οι μετοχές πλέον θα ήταν ακούνητες Ελενίτσα.
Στα παιχνίδια λέμε ναι!
05/12 13:05  Λουκρητια
Παιχνιδια με τις χοντρες,Κοσμα?Δεν σε αναγνωριζω!
05/12 14:02  ...................
Γεια σου gerodimo!
Παιχνιδια λοιπον, και...παλι παιχνιδια...
Και μετα μας φταιει το ΧΑΑ...
Αχ, αχ, αχ, αχ, το κεφαλι μου...:) :)

Tην καλημερα μου σε ολους!
05/12 14:41  gerodimos
@ annita, Λουκρητια
Και με τις χοντρές και με τις λιγνές!
Ότι θέλει ο λαός!
05/12 14:46  rover1
αντε,και καλη αρχη συντοπιτη...
προτεινω να αφησεις τις τραπεζες...και να την ψαξεις στον ΔΟΥΡΟ !
05/12 14:48  gerodimos
Καλώς τον rover!
05/12 15:32  anathema_g13
Τι αεκτζίδικο που έγινε το blog ή μήπως είναι Άρης προς τιμή του ξαδέρφου;

Από τράπεζες συνεχίζω να απέχω...πιο ασφαλής νιώθω στα χαρτάκια μου παρά σε αυτές!
05/12 15:36  gerodimos
Φαίνεται δεν σου αρέσει το πολύ βραχυπρόθεσμο παιχνίδι φίλε Ανάθεμα!
05/12 15:42  anathema_g13
Δεν έχω πρόβλημα αλλά θέλω να πιάνω την κίνηση όταν γίνεται, όχι αφού έχουν βγει στη φόρα τα πάντα και έχει τρέξει και η μετοχή.
Γυρίσματα έδωσε μπόλικα και μαζί με αυτά έδωσε και κέρδη - όχι μόνο σε τράπεζες. Έχω τις θέσεις μου σε μετοχές και ανάλογα ενισχύω ή μειώνω. Αυτό έκανα σε ΓΕΚ και ΚΛΜ που πήρα λίγα κομμάτια χαμηλά και έφυγαν αλλά δεν πείραξα την υπάρχουσα θέση. Ασχολούμαι με 20 - 30 μετοχές που παρακολουθώ και όχι με όλο το tableau και σε αυτές κινούμαι. Αν κάποιες από αυτές κρίνω ότι είναι χαμηλά παίρνω όπως στη Φορθνετ. Αλλά η ιστορία με ΑΤΕ και ΤΤ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα. Από τράπεζες προτιμώ ΤΤ ειδικά όταν πλησιάζει το 3,7 και ΚΥΠΡ που έχει το 5,5 για πλάκα.
05/12 15:46  gerodimos
Γιατί έχεις πρόβλημα με την τιμή που γράφει το ταμπλό?
Τα βραχυπρόθεσμα παιχνίδια γίνονται ανεξάρτητα της τιμής που γράφει επάνω η μετοχή!
Μπορείς να την αγοράσεις στην χαμηλότερη φάση και να χάσεις και στις ψηλότερες τιμές να κερδίσεις!
05/12 15:46  Ydroxoos
Αμα ηθελα χοντρες θα ειχα δεσμο και με την γυναικα μου.
Βασικα μου αρεσουν οι κοκκινομαλες και οι ξανθιες.
05/12 15:49  gerodimos
Καλώς τον αξάδελφο, σου μπομπάρω την ΑΤΕ μέσω του Λεωτσάκου, να κονομήσεις αξάδελφε!
05/12 15:53  Λουκρητια
Βρε καφετζη,24αωρη βαρδια χτυπας?Ασε καποιον στο ποδι σου κι αντε να ξεκουραστεις,απο Δευτερα μπαινουν οι νεες μετοχες της ΑΛΦΑ και θα γινει παιχνιδακι παλι.
05/12 15:55  Ydroxoos
Χιλια καλα να σου δινει ο Παναγαθος εξαδελφε.
Το κερδος τις δευτερας και τις τριτης λεω να το δωσω σε μια καλη κοπελα που εχει αναγκη(παει στο πανεπιστημιο με το λεωφορειο).
05/12 15:56  gerodimos
Έχω τα ξαδέλφια Λούκρη στο πόδι μου μην ανησυχείς, δίπλα είναι ο καναπές, ας όψεται ο καιρός που έμεινα σπίτι σήμερις!
05/12 15:56  anathema_g13
Επειδή πέρα από το παιχνίδι η μετοχή θα αναζητήσει το σημείο που "έπρεπε" να είναι αν δεν την συνόδευε η φήμη. Προτιμώ να ψωνίζω σε σημεία που η τιμή στο tableau στηρίζει την κίνηση και όχι σε σημεία όπου αν η φήμη ήταν τζούφια έχει πολύ δρόμο μέχρι την επιστροφή. Ας πούμε, η φήμη για ΑΤΕ - ΤΤ δεν είναι καινούρια. Είχαν ξανατρέξει οι δυο τους. Η ΑΤΕ έφτασε κοντά στο 2,4 τότε και γύρισε στο 1,5. Τώρα είναι πάλι στο 1,9. Θα μου πεις, αφού έπεσαν όλα...
Τώρα έχουμε και επίσημη δήλωση για σχέδια συγχώνευσης. Ε, πια δεν είναι φήμη. Οπότε γιατί να μπλέξω αγοράζοντας στα 2 ευρώ; Κι αν χαλάσει; Αλλά και να μη χαλάσει γιατί να θεωρήσω ότι μια συγχώνευση ΑΤΕ - ΤΤ θα φτιάξει μια καλή τράπεζα και όχι ένα σκουπιδαριό του (καταχρεωμένου) Δημοσίου; Φυσικά, στο μεταξύ θα έχει δώσει λεφτά. Αν έπιανα την κίνηση από το 1,5 δεν θα είχα πρόβλημα αλλά σε αυτά τα επίπεδα δεν μπλέκω...
05/12 15:57  gerodimos
Βλέπω αξάδελφε γίνεται μάσημα κανονικό και με το νόμο!
05/12 15:58  gerodimos
Ρε συ ανάθεμα μπλέκεις τον ορίζοντα, άλλο το βραχυπρόθεσμο άλλο το μεσοπρόθεσμο άλλο το μακροπρόθεσμο!
05/12 16:01  Λουκρητια
Εχω ασφαλεις πληροφοριες οτι στα Τεμπη εχει μονο συννεφια.Ποιος καιρος σε κρατησε μεσα?
05/12 16:04  gerodimos
Καλά σου είπαν οι πληροφορίες. Απλά δεν έφυγα για το εξοχικό και έμεινα σπίτι!
Οι λόγοι είναι προφανείς. Τα παιδιά μου μας φέραν τον ιό τον νέο από το σχολείο τους!
05/12 16:04  anathema_g13
Όχι, το αντίθετο. Επειδή όταν πάω για βραχυπρόθεσμα δε θέλω να γίνω...μακροπρόθεσμος γι' αυτό και θέλω να ξεκινάω με τιμή εισόδου που αφήνει περιθώρια για 10 - 20 - 30%. Στην περίπτωση της ΑΤΕ θεωρώ ότι έχασα την κίνηση και πάμε γι' άλλα. Ας πάει και 3 ευρώ αν θέλει αλλά στο δικό μου κεφάλι δε θα ξεφορτώσει κανείς! :)
05/12 16:07  gerodimos
Δεν διαβάζεις αξάδελφο δεν διαβάζεις αξάδελφο, αλλά ούτε και φαύλο. Η εμπειρία σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις παιχνίδι εκεί που παίζεται η τάση και ανάλογα φορτώνεις και ξεφορτώνεις!
05/12 16:11  Ydroxoos
Η ΑΤΕ εξαδελφε ειναι κρυφη επενδυση.Οπως λεμε μυστικα κονδυλια.
Αναθεμα και εγω μαζι σου σε αυτο που λες
Κατα τα αλλα
Το χαρτι ειναι καραμαζεμενο απο το κρατος που εχει το 70%.
Απο την αλλη δεν μπορουν να βγαλουν και ανακοινωση διαψευσεις αφου το ειπε αυτος που οι ιδιοι μολις διορισαν.
Ταυτοχρονα ειναι και καλλοι εμποροι χρονια στο κουρμπετη ακι ξερουν οτι και με 70% και με 50% παλι αφεντικα ειναι.Γιατι λοιπον να μην πουλησουν σε καλυτερη τιμη.
θα μου πεις οτι ισως να ειναι μαπα εταιρια αλλα εχω αντιλογο και ειναι οτι δεν εχω βλεψεις να γινω ιδιοκτητης.
05/12 16:12  Λουκρητια
Περαστικα,Κοσμα.Αραξε εδω,καλα περναμε.
05/12 16:12  anathema_g13
Μα έχει γίνει ήδη παιχνίδι...αν ήμουν μέσα στην ΑΤΕ θα περίμενα ένα καλό άνοιγμα την Δευτέρα και θα τα έδινα. Τώρα δεν ασχολούμαι, τόσες μετοχές έχει, δεν χάθηκε ο κόσμος.

(By the way, Ιμπέριο στα 0.68 πήρα τελικά και θέλω 2 καλές μέρες - αν βγει, βγήκε)
05/12 16:14  gerodimos
Εμένα αξάδελφε μην προσπαθείς να με πείσεις.
Την Δευτέρα είπαμε πουλάω. Τα κέρδη θα τα κρατήσω σε μετοχές της ΑΤΕ μεσοπρόθεσμα!
Δεν σου κάνω την χάρη, απλά αυτό είναι το πλάνο του παιχνιδιού μου!
05/12 16:15  gerodimos
Το καλό άνοιγμα την Δευτέρα περιμένω ανάθεμα, γι΄αυτό βάζω τον αξάδελφο να την πομπάρει, έχει και έξοδα βλέπεις ο ξάδελφος!
05/12 16:16  salvano
Καλησπερα σε ολουσ
05/12 16:17  gerodimos
Καλησπέρα στον φίλο salvano, καλώς ήρθες!
05/12 16:19  anathema_g13
Με τα έξοδα το έχει παρακάνει...
Τη μία βλέπω Νεοσέτ,
την άλλη φροντιστήρια, ρούχα κτλ.
τώρα βλέπω αμαξάκι γιατί είναι και η Θεσσαλονίκη...αχανής πόλη! :)

Ydroxoos, θέλεις να με υιοθετήσεις; Δεν πειράζει που έχω λίγα μούσια παραπάνω, δε θα ήταν ωραία να έπαιζες με το "γιο" σου ΧΑΑ κάθε μέρα; :)
05/12 16:26  gerodimos
05/12 17:10  gerodimos
Και το επόμενο από το reporter.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=230555
05/12 17:33  Βασίλης Μαρκάκης
Γεροδήμο,
Καλοτάξιδος ο «Καφενές» σου. Είμαι σίγουρος ότι θα γράψει την δική του ιστορία στην blogογειτονιά. Δεν έχω παρά να σε ασημώσω κι’ εγώ μ’ ένα ολόχρυσο 5*. Να είσαι κι’ εσύ και οι θαμώνες του, πάντα καλά.
05/12 17:43  ...................
gerodimo

Aμαν με αυτες τος τραπεζες, καναν την καρδια μου γκιουλ μπακτσε...
Φτιαξε εναν γλυκοπικρο να παν τα... φαρμακια αντε να μην πω που...γιατι αν με ακουσει σιγουρα θα με παρει ο διαολος...
Απο δω τοχα, απο κει τοχα, μου ξεφυγε και το ειπα...
05/12 18:09  gerodimos
Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη και εσύ να είσαι καλά!

Αννίτα εκεί μας παίζουν, στις τράπεζες προς το παρόν, τι να κάνουμε!
05/12 19:45  Ydroxoos
Την παρασκευη ενω η ΑΤΕ ηταν στο μειων 2μισι στον μιτο του Δημητρη39 βγαινω και κανω συσταση αγορας.
Εχω ριξει συγκεκριμενες προτασεις οπως για την ΕΤΕ 2 φορες στα 11μισι οπως στον ΔΟΛ η στον ΟΠΑΠ και αλλες νομιζω αλλα δεν εχει και καμια σημασια.
Υπαρχει λογος οταν το κανω παντως
Κατσε θυμηθικα και την ΠΡΟ οταν την εδωσα για αναποδο γιρισμα οτι θα κανει μειων 25% και θα γιρισει σχεδον στα μπαγια τις
Τωρα τι θα γινει την δευτερα η την τριτη ουτε που ξερω
Ηξερα ομως 5 λεπτα πριν το γραψω τι θα γινοταν στην συγκεκριμενη
05/12 19:53  gerodimos
Βρε καλώς τον αξάδελφο τον αγριεμένο.
Σου αρέσουν τα χρώματα στο μπλοκ, δεν σου θυμίζουν Αρειανάρα?
Καλά ο Παραξάδελφος που είναι?
05/12 19:57  Ydroxoos
Μηπως εκανε χαρακιρι επειδη δεν μπορεσε να κανει μπλογκ?
Καλα μιλαμε τα χρωματα ειναι φινα(Αρης και δεν ειμαι καλα)
Παντως για αυτο που εγραψα παραπανω την παρασκευη επεσε τηλεφωνο
05/12 20:01  gerodimos
Το μπλοκ το ξεκίνησα τιμής ένεκεν με πρώτο θέμα τον παραξάδελφο. Αυτός δεν εμφανίσθηκε ούτε μετά από 2ωρο. Δεν πρόλαβε να το διαβάσει μάλλον!
Θα φανεί που θα πάει?
05/12 20:02  Ydroxoos
παντως στο μαντρι ενω κανω login δεν βρεικσω να γραψω
05/12 20:03  gerodimos
Δεν έχεις κάνει σωστά την εγγραφή!
Δεν φαίνεσαι πουθενά!
05/12 20:07  talbot
Εγγράφομαι και υποβάλλω και τα σέβη μου!
Το σχόλιό σας
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις