Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Σενάριο χρεοκοπίας ευρώ!
1765 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009
17:29

 

Ακραία σενάρια χρεοκοπίας της… νομισματικής ένωσης αρχίζουν να διακινούνται στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, με αφορμή τις οξύτατες πιέσεις και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα στην επόμενη συνάντησή τους οι τραπεζίτες του «ιερατείου της Φραγκφούρτης» έχουν σε ψηλή θέση της ημερήσιας διάταξης το «ελληνικό πρόβλημα».

Ο πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της DeutscheBank, Γιόζεφ Άκερμαν, δεν δίστασε, όπως σημειώνει το Spiegel σε εκτενές χθεσινό άρθρο του, να μιλήσει ανοικτά για τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αν καταρρεύσει κάποια από τις περιφερειακές οικονομίες της νομισματικής ένωσης.

 Μικρές χώρες με μεγάλα χρέη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Άκερμαν, κάνοντας λόγο για «ωρολογιακές βόμβες που δεν έχουν αποσυνδεθεί» και κατονομάζοντας ευθέως την Ελλάδα, ως σοβαρή απειλή για το οικοδόμημα του ευρώ. 

Στις 17 Δεκεμβρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες που θα συγκεντρωθούν στην Φραγκφούρτη θα κληθούν να δώσουν τη δική τους απάντηση ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα, γνωρίζοντας ότι αυτό που φαινόταν σαν ένα ακραίο σενάριο όταν «στηνόταν» το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης, σήμερα δεν φαίνεται εξίσου απίθανο:

-         Μέχρι τον Οκτώβριο, η μοναδική «ωρολογιακή βόμβα» της Ευρωζώνης ήταν η Ιρλανδία, που εμφάνιζε έλλειμμα 12% του ΑΕΠ φέτος και τεράστια αύξηση χρέους. Οι τραπεζίτες κατάφεραν να αποσυνδέσουν αυτή τη βόμβα αρκετά έγκαιρα: με σκληρές πιέσεις στην κυβέρνηση του Δουβλίνου, έγιναν δεκτές πρωτοφανείς περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2010, που ικανοποίησαν τους τραπεζίτες και τις αγορές (μείωση δαπανών κατά 4 δις. ευρώ, με περικοπές μισθών και δαπανών κοινωνικής προστασίας).

-         Μετά την αποκάλυψη του πραγματικού ελλείμματος της Ελλάδας, που ξεπερνά και το ιρλανδικό φέτος, φθάνοντας στο 12,7% του ΑΕΠ, οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης περίμεναν ανάλογη «θεραπεία-σοκ» και για την ελληνική οικονομία. Όμως, η κυβέρνηση ως τώρα αρνείται να εφαρμόσει το ιρλανδικό μοντέλο, τα μέτρα προσαρμογής που προτείνει αμφισβητούνται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και ήδη με τη χθεσινή υποβάθμιση από την Fitch η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από την κορυφαία κλίμακα «Α».

-         Το Spiegel δεν διστάζει να περιγράψει το σενάριο μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα: η χώρα θα χρειασθεί να αντλήσει 25 δις. ευρώ το 2010 για να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν και, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το ποσό από την αγορά, θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εξέλιξη αυτού του σεναρίου, θα δώσει το έναυσμα για κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα και άλλων ασθενών, περιφερειακών οικονομιών, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης.

«Ας πάνε στο ΔΝΤ»!

Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ δεν είναι σαφές αν έχουν κοινή γραμμή για το χειρισμό μιας τέτοιας κρίσης: σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι «σκληροί» της Μπούντεσμπανκ δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν το ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας, για να μη δοθεί το σήμα σε όλες τις περιφερειακές οικονομίες, ότι μπορούν να ξοδεύουν ασύστολα και να στέλνουν το λογαριασμό στην Γερμανία. Άλλωστε, εκτιμούν ότι η νομισματική ένωση είναι αρκετά δυνατή, για να αντέξει τις πιέσεις μιας χρεοκοπίας μικρής χώρας, η οποία θα κληθεί να αναζητήσει βοήθεια, όπως κάθε άλλη χώρα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, ούτε οι τραπεζίτες της ΕΚΤ θα ήθελαν να δώσουν λάθος «σήματα» στις αγορές και να προκαλέσουν τους κερδοσκόπους να δοκιμάσουν τις αντοχές και άλλων χωρών, αποκομίζοντας στην πορεία κέρδη δισεκατομμυρίων από τα στοιχήματα κατά της Ευρωζώνης και δοκιμάζοντας με ακραίο τρόπο τη συνοχή της. Άλλωστε, όταν υπήρξε και πάλι κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, στις αρχές του έτους, το «δράμα» έληξε με τη γνωστή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε μεν την έκδοση ευρωομολόγων για το δανεισμό όλων των χωρών, αλλά ξεκαθάρισε ότι όποια χώρα βρεθεί σε κίνδυνο θα υποστηριχθεί από τις άλλες.

Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι κατά το κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί, μέχρι να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η νέα αναταραχή στους κόλπους της Ευρωζώνης θα λήξει με μια συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, με αρκετές υποχωρήσεις και από την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα αρκετά αυστηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα προχωρήσει πιθανότατα στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010, για να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να μειώσει το έλλειμμα, έστω και αν αποφύγει να εφαρμόσει κατά γράμμα την «ιρλανδική συνταγή». Σε αντάλλαγμα, η ΕΚΤ θα καταστήσει και πάλι σαφές στην αγορά, ότι όσοι επιμείνουν στις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα τελικά θα «κάψουν τα δάχτυλά τους».

Επενδυτικός τραπεζίτης του Λονδίνου που μίλησε στο Spiegel άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτό ακριβώς το σενάριο «ποντάρουν» και οι μεγάλοι «παίκτες» του Σίτι. Σήμερα, τόνισε, «ποντάρουμε» στο σενάριο της πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε πάλι να αγοράσουμε. Όπως εξηγεί με αρκετό χιούμορ, προεξοφλώντας την παροχή στήριξης από την ΕΚΤ, «όταν κάποιος χρωστάει 1.000 δολάρια έχει ο ίδιος πρόβλημα, ενώ όταν χρωστάει 10 εκατ. δολάρια το πρόβλημα το έχει η τράπεζά του». Και στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα το έχει η ΕΚΤ…

Από το Σοφοκλέους 10
Σχόλια

09/12 08:52  TRAID
Όλα ένα παιχνίδι είναι τελικά.

Σήμερα, τόνισε, «ποντάρουμε» στο σενάριο της πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε πάλι να αγοράσουμε. Όπως εξηγεί με αρκετό χιούμορ, προεξοφλώντας την παροχή στήριξης από την ΕΚΤ, «όταν κάποιος χρωστάει 1.000 δολάρια έχει ο ίδιος πρόβλημα, ενώ όταν χρωστάει 10 εκατ. δολάρια το πρόβλημα το έχει η τράπεζά του». Και στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα το έχει η ΕΚΤ…
09/12 10:12  Ydroxoos
Αμα ρε κουφαλες(sic) βγει αυτο που ειπα εχθες το βραδυ και υπαρξει στηριξει τοτε ο Μιχαλακης θα γινει ο Μεγιστος γκουρου τις καταστασης.

Δεν εχω σπιτι δεν εχω δουλεια δεν εχω γκομενα δεν εχω λεφτα.Αρης και δεν ειμαι καλα(οπαδικον ασμα)
09/12 12:02  Stoc..kos...
Βλεπω το πραγμα να πηγαινει κατα την χθεσινη παραγγελια σου εψες...
09/12 14:35  gerodimos
Βρε βρε, καλησπέρα τα ξαδελφάκια!
09/12 15:25  Ydroxoos
Αρε γιγαντα προεδρε(ενας ειναι ο προεδρος)
Και καλα που σε κρατησα(με την διασπορα που εχω σιγα να μην τον ειχα)
09/12 15:28  gerodimos
Αυτός δεν είναι Πρόεδρος αλλά Πρόεδρας!
Κάτσε να πάρω τώρα, να έχω και εγώ αξάδελφε!
09/12 15:38  Ydroxoos
Λες να το συνεχισει?
Παντως εκει εχω σε αρκετες τιμες απο το 1,33 εως το 1,10 και ειμαι στα μπαγια μου περιπου.Παντως κακα τα ψεματα δεν ειναι τιμη για την ιντκα αυτη.
Και ο αγροτης δειχνει μια αντισταση.
Ειναι που δεν υπαρχουν χυμα μετοχες βεβαια(78% το κρατος)
Για να δουμε
09/12 15:39  gerodimos
Ρε ακόμη τον αγρότη πολεμάς?
09/12 15:46  Ydroxoos
εεεε καλα δεν τα εδωσα ολα.Τα μισα εδωσα με μοκ τα 1,62.Τα αλλα μισα τα εχω με 1,71 και τα εχω
09/12 15:49  gerodimos
Ο Στόκος και ο Μπάρμπας που είναι σήμερα?
09/12 15:58  Ydroxoos
Ο παραξαδελφος κανει χρεη babysitter.
O Μπαρμπας κανει χρεη Oldsitter
09/12 16:35  groyma stella
. Οι τραπεζιτες γνωριζαν το που θα φτασei τα spread των 10 ετων ομολογων,μαλιστα μιλαγαν για 260.
Δε χρειαζονται κερδοσκοποι και απατεωνες απο οξω. Εχουμε μπολικους στην Ελλαδα.
09/12 17:02  gerodimos
Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και το μοιράζουν και ανάλογα Στέλλα.
09/12 17:04  Stoc..kos...
Eφτασε και η babysitter...
09/12 17:06  gerodimos
Να δω όταν θα έρθουν με το καλό και τα άλλα 2 το σύνολο 3, τι θα κάνεις!
09/12 17:13  Stoc..kos...
Ασε Κοσμά γιατι μαλλον πρεπει να ψάχνω και για σπίτι πρωτα ο θεός,
όταν με το καλό έρθουν...
09/12 17:15  gerodimos
Τα παιδιά είναι χαρά και ευτυχία φίλε Αλέκο!
09/12 17:21  Stoc..kos...
Συμφωνω φιλε
ενα χαμογελο τους, κανει τα παντα ομορφα ετσι μαγικα!
09/12 18:32  Σάρισα
Δεν υφισταται τετοιο ενδεχομενο. Απλα.
09/12 19:26  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, άκου τι λένε οι Αγγλοσάξωνες! Έχουν ξεσαλώσει εσχάτως, μη φοβείσθε, από το ζόρι τους τα λένε.

Αλήθεια ανιψούλη, εγώ πότε θα γράψω ενταύθα?
:D

ΥΓ. Ωραιοτάτη και λίαν πραγματική η περιγραφή των 4...
09/12 19:32  ROTTEN
Aμα καταφερουμε να διαλυσουμε την ΕΕ και το ΕΥΡΩ θα ειμαστε μεγαλα τσακαλια.

@Stoc..kos..
Εχεις δικιο
Το χαμογελο τους φιλε σου φερνει ολο τον κοσμο στα ποδια σου.
Το βλεπεις και αισθανεσαι Βασιλιας.

Οχι ο Κοκος ε. Μη μπερδευομαστε.
09/12 23:33  gerodimos
Θείο όποτε θέλεις.
Στείλε μου σε e-mail το κείμενο και το σηκώνω!
09/12 23:43  ROTTEN
Που ειστε ρε ετσι θα το κρατησουμε το μαγαζι?
09/12 23:45  gerodimos
Καλώς το rotten. Ξεκουράζεται φίλε η ομάδα.
Έχουμε και δουλιές.
09/12 23:49  ROTTEN
Δουλειες?
Υπαρχουν και τετοιες γιατι τον τελευταιο καιρο εμεις εχουμε πατωση.
Δεν εχει και μυγες τετοια εποχη.
09/12 23:51  Ydroxoos
Βλεποντας ολα αυτα θυμηθικα τα παιδικα χρονια που στην παρεα ολοι ειχαμε απο μια βεργα για να ανοιγουμε δρομο αναμεσα στις τσουκνιδες για να παμε να παιξουμε μπαλα σε ενα γηπεδο που ηταν διπλα στο γηπεδο του Αρη.Βεβαια τοτε δεν ειχε πολυκατοικιες εκει κοντα..Μονο τσουκνιδες και γαιδουρια.Ο κοσμος ολος ηταν εκει για εμας.Η αλλη μερια τις πολης ηταν κατι το αγνωστο για ολους.
Αλλες εποχες και ο κοσμος δεν ειχε τοσα εργαλεια για να μην ειναι τιμιος
09/12 23:54  gerodimos
Άμα ψάχνεις όλο και κάτι βρίσκεις.
Άκου και κάτι που το έλεγε ο παππούς μου!
"Τζάμπα δούλευε, τζάμπα μην κάθεσαι"
Δηλαδή: Και για λίγα χρήματα να δουλέψεις όλο και κάτι θα κερδίσεις-συνέχεια στην δουλειά-εμπειρία-κέρδος κλπ κλπ
10/12 00:02  ROTTEN
@gerodimos
Σωστος ο παππους.
Αμα ομως σου εχουν τσακιση την ψυχολογια δεν τραβας ρε φιλε.
Αμα οτι και να κανεις εσυ τελικα ανακαλυπτεις οτι εισαι ερμαιο του καθε μ@λ@κ@ που παιζει με τον ιδρωτα σου επειδη ηθελε να γινη πολιτικος σου κοβει τα ποδαρια.


10/12 00:10  Ydroxoos
Μεσα λοιπον στις αναμνησεις μου θυμηθικα και την θρυλικη Δραχμη.
Αληθεια δεν ειναι πολυς ο καιρος που ειχαμε την δραχμη.
Τοτε που ειχαμε δουλειες και ο κοσμος λεφτα
Τοτε που τα εργοστασια του Λαναρα δουλευαν 24ωρο και η βιοτεχνιες στην περιοχη μου δεν προλαβεναν.
Τοτε που καθε υπογειο ειχε και απο εναν μαραγκο.
Ναι τοτε που δεν ειχε τσαγκαριδες και μετα τις λαικες δεν περνουσαν γυναικουλες να ψαχνουν στα πεταμενα
Τοτε μωρε φιλε που δεν μας ειχε φυλακη ο Γερμανος
10/12 00:12  londoner
Καλησπερα.


μαστορα, μπορω να εχω εναν σκετο με διπλο καιμακι;
10/12 00:15  gerodimos
Υδροχόος φτιάξε ένα σκέτο ρε τεμπέλη, για τον φίλο από το Λονδίνο, δεν ακούς?
10/12 00:15  Ydroxoos
Εφτασεεεεεεεεεε!
10/12 00:17  londoner
ωραια ηταν τελικα με τη δραχμη, ειχε τη γλυκα της, τουλαχισρον ρε παιδι μου εβαζες λεφτα στο πορτοφολι και αισθανοσουν οτι ειχες χρημα πανω σου

τωρα κουβαλας 300-500 ευρω και αισθανεσαι ταπι, ενω με αυτα σε δραχμες μαμουσες και εδερνες που λεμε και εμεις οι μπαοκτζηδες...
10/12 00:18  gerodimos
Ωχ ωχ αξάδελφε, Μπαοκτζής είναι ο Λονδρέζος?
Μην φάμε κανά ξύλο στο τέλος, πρόσεξε!
10/12 00:19  londoner
ποπο, φοβερο τον εκανες, ουτε ο Λοθυμιδης τετοιο μερακιαντε, στην υγεια της ετε, και ζωη σε λογου μας
θα της κανω την αγρυπνια σημερα
10/12 00:19  Ydroxoos
Αχ
Ελεγα παρε γυναικα 5 χιλιαρικα να εχει πορτοφολη και ηταν ευτιχησμενη.Τωρα τις δινεις 100 ευρω τουτεστιν 34 χιλιαρικα και σου λεει τι ειναι αυτο ρε γυφτουλα
10/12 00:21  londoner
Μπαοκτζης, αλλα γιαλαντζι!

Αφου να φανταστεις τελευταια φορα που ειδα τον Παοκ να παιζει μπασκετ, τα τριποντα τα βαρουσε ο Τζον Κορφας!
10/12 00:22  gerodimos
Ωραίος ο Λονδρέζος.
Γλυτώσαμε και το ξύλο αξάδελφε!
10/12 00:23  ROTTEN
@ Ydroxoos
Αμα της τα δωσεις σε πενταευρα κανουν μπουγιο.
Εγω ετσι τα δινω.

Παρεπιπτοντος το καινουργιο θεμα (Θέλουν να δουν αίμα.) εχει παει αδιαβαστο.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
10/12 00:25  londoner
Ρε παιδια τη λεμε τωρα, εδω με το πεντοχιλιαρο εβγαζες ολο το σαββατοκυριακο, εβγαινες Παρασκευη-Σαββατο και επινες απο μια εισαγομενη μπυρα στην παραλια να δεις και τη νυφη του Θερμαικου, πλερωνες και τα ταξια σου, και μοιραζες και τα μπουρμπουαρ στις σερβιτορες σαν αρχοντας.

Και τωρα ισα-ισα για τις εφημεριδες της Κυριακης.
Θυμαμαι επαιρνα την Καθημερινη 100 δραχμες, 30 σεντσια δηλαδη, και τωρα βαλε ποσο εχει...
10/12 00:26  Ydroxoos
ROTTEN εμεις εδω ειμαστε παππουδες.
Για να ξεκολησουμε απο μια καρεκλα θελει τον χρονο του
10/12 00:31  londoner
Με μπερδεψατε, εχει 2 θεματα;
που γραφουμε τελικα;


αντε, μαστορα, βγαλε μια ποικιλια με πλωμαρι να περασουμε και απο το αλλο...
10/12 00:35  Ydroxoos
Μεζεδακι ατζουγια βαρελισια.
Ελιες θρουμπες

Υ.Γ φερτε πισω τον Κολοκοτρωνη
10/12 00:36  gerodimos
Φέρε τις ατζούγιες και τις ελιές στο άλλο θέμα. Την μπύρα πιες την εσύ Νερουλά!
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις