Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Από τα πολλά στα λίγα.
1557 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009
18:12

Την πιστοποίηση με εντελώς ξεκάθαρο τρόπο ότι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια αγορά πολλαπλών ταχυτήτων με δύο κύριες κατηγορίες μετοχών κάνει η παρακολούθηση των στοιχείων με τις αποδόσεις του 2009. Από τη μία είναι οι μετοχές που δραστηριοποιούνται τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, ξένοι οίκοι και διάφορα funds και από την άλλη οι μετοχές στις οποίες δεν εστιάζουν οι αλλοδαποί, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται διαρκώς, χωρίς εμπορευσιμότητα, χωρίς τζίρους, χωρίς ενδιαφέρον.

Καθώς απομένουν ελάχιστες συνεδριάσεις έως το φινάλε του ’09, τα στατιστικά στοιχεία του έτους φανερώνουν πλήρη απαξίωση ενός μεγάλου – του μεγαλύτερου - τμήματος του ταμπλό, ασχέτως ποιότητας, ασχέτως ελκυστικότητας δεικτών, ασχέτως κερδοφορίας των εταιρειών.

Σ’ ένα έτος αρκετά ενδιαφέρον με δυναμικό έως και πρωτοφανές ράλι εφτά μηνών (9 Μαρτίου έως 14 Οκτωβρίου) αποδεικνύεται ξεκάθαρα  ότι η μετάλλαξη του ΧΑ τα τελευταία χρόνια, με την υπερσυγκέντρωση των όγκων και των τζίρων μόνο στις μετοχές που «ποντάρουν» τα ξένα χαρτοφυλάκια, έχει αλλοιώσει ολόκληρη τη φυσιογνωμία της αγοράς.

Η επί χρόνια απαξιωμένη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και η μη ανταποδοτικότητα της «εμπιστοσύνης» που έδειχναν – έως πρότινος – οι όποιοι εγχώριοι επενδυτές, έχουν στρέψει ακόμη και τους Έλληνες μικροεπενδυτές στα blue chips και στις τράπεζες. Αυτό, μοιραία άνοιξε περαιτέρω την ψαλίδα όχι μόνο των αποδόσεων μεταξύ μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά αποξένωσε περισσότερο δεκάδες μετοχές που δεν κάνουν όγκους και τζίρους και στην ουσία είναι κατ’ ευφημισμόν εντός διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμαστε σε μετοχές καλών, άξιων και αναπτυξιακών εταιρειών που τις συναντάμε στο χώρο κυρίως της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, στο Small Cap 80, ακόμη όμως και στο Mid 40! Η μακροχρόνια ανοδική επέλαση των μετοχών που «χτίζουν» θέσεις (και «φροντίζουν» με εκθέσεις) τα ξένα χαρτοφυλάκια, μοιραία έχει ελκύσει και τα όποια δυναμικά εγχώρια χαρτοφυλάκια σ’ αυτό το χώρο, οδηγώντας σε παρακμιακές καταστάσεις ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό.

Σύνθετο πρόβλημα

Φυσικά το πρόβλημα είναι σύνθετο και ξεπερνά το στενά όρια των αποδόσεων των μετοχών, δεδομένου ότι αυτή η παγιωμένη κατάσταση οδηγεί σε στρεβλώσεις μονοφασικής και μονοδιάστατης ανάπτυξης των εταιρειών μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, διαφόρων placements κ.λπ. Με λίγα λόγια, οι μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστικά και δείκτες ποιότητας εμφανώς καλύτερους από αντίστοιχους τίτλους blue chips ή του Mid 40, σε καμιά περίπτωση δεν το καρπώνονται. Πρόκειται για ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα της αγοράς που βεβαίως θα πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους, δεδομένου ότι το ΧΑ – όπως και να ‘χει – είναι ζωντανός πυρήνας της οικονομίας, ενώ φιλοξενεί – νομοτελειακά – την πλειονότητα των ισχυρότερων και πιο αναπτυξιακών ελληνικών εταιρειών.

Από την Ισοτιμία
Του Απόστολου Σκουμπούρη.

Σχόλια

17/12 18:24  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Tι λέτε βρε παιδιά?
Κοιτάξτε τι ανακάλυψε ο κυρ Αποστόλης!
τς τς τς τι γίνεται στον κόσμο...
Δεν θα άκουσε φαίνεται για το 1999 ο καημένος.
Ούτε την παροιμία πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...
17/12 18:53  groyma stella
Ροδα ειναι και γυριζει. Το 99 τα μικρα ειχαν την τιμητικη τους στο απολυτο λιμιτ απ. Αλλο εαν μετα τις πηρε η κατηφορα και αντε να εβγαινες στο απολυτο λιμιτ νταουν.
17/12 20:19  koufeto:-)
Το πεμπτο αστερακι και απο εμενα:-)
17/12 20:50  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ανέστη ο Λάζαρος!
17/12 20:51  Λουκρητια
Που τις θυμηθηκε ο ανθρωπος!Αυτες ειναι αταφα πτωματα,την ανασταση τους αναμενει?
http://www.youtube.com/watch?v=6mZXlH-M5T0&feature=related
17/12 21:40  gerodimos
Αληθώς Ανέστη Θείε!

Σοκολατάκι καλώς ήρθες!
17/12 22:36  koufeto:-)
Περιμενα να σας βρω αλλα ολοι πεσατε για υπνο;;;;-)Γεια σου φιλη Λουκρη:-)
17/12 23:58  paok4
Κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά των μικρών...και τότε θα γελάσουμε και εμείς...
18/12 00:06  Ydroxoos
Στην γωνια του δρομου(χαα) το πιτσιρικακι(σαπακι) απτον πολιτσμανο(επενδυτη) ζηταει τσιγαρακι(φραγκα)
18/12 00:09  paok4
5* ...yδροχόε...
18/12 00:11  Ydroxoos
Που εισαι ρε παοκτση χαθηκαμε
18/12 01:30  gerodimos
Με λίγα λόγια, οι μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστικά και δείκτες ποιότητας εμφανώς καλύτερους από αντίστοιχους τίτλους blue chips ή του Mid 40, σε καμιά περίπτωση δεν το καρπώνονται.

Θα έρθει η μέρα που αυτές οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν δείκτες ποιότητας, που το ρολόι του ταμπλό του χαα, θα δείξει την αληθινή αλλά και την πλέον πραγματική τιμή τους, την δεδομένη εκείνη χρονική στιγμή.
18/12 08:50  Λουκρητια
Καλημερα καφενοβιοι.
Παραληρημα απ'τον πυρετο ειναι,Κοσμα,δεν ειναι τπτ,θα σου περασει.Οταν βγαλει ο ηλιος κερατα,θα συμβουν ολα αυτα τα ωραια στις τσαχπινογαργαλιαρες του ΧΑΑ.Οταν αυτη η φουρνια των ελληνων μαζι με ολα τα παιδια,εγγονια και δισεγγονα τους θα εχουν φυγει και θα εχει περασει στη ληθη το καζο του '99...Μεχρι τοτε,ας ειναι καλα αυτοι που κινουν τα νηματα και τις σημερινες...σουσουραδες του ΧΑΑ.Μονο απο εκει θα βλεπουμε φως.
18/12 10:13  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα στην πολυκατοικία και τους επισκέπτες!
Λουκρητία, τι αμίμητο ήταν πάλι αυτό?
Τώρα εκτός από υψηλή, μεσαία, κλπ κλπ κατηγορία κεφαλαιοποίησης θα προσθέσουμε και μια ακόμη εξειδικευμένη.
ΤΣΑΧΠΙΝΟΓΑΡΓΑΛΙΑΡΕΣ!
18/12 10:39  Λουκρητια
Ηταν αμιμητη η τσαχπινια τους εκεινο τον καιρο,κι εγω η μουλαρα χαμπαρι δεν επαιρνα!Βρε,παιξε κατασκευες,μου ελεγαν.Οοοοοοοχι,απαντουσα εγω,κ@λοχαρτα ειναι,ανευ αντικρυσματος,τραπεζες θα παιξω που εμειναν πισω!Δεν μπορει,θα ερθει κι η ωρα τους,θα τελειωσει απο εκει το πανηγυρι και θα στραφουν και σ'αυτες.Καταλαβαινεις τη συνεχεια,σωστα?Στο κατω συμβαδιζαν.Απολυτα.Με μια διαφορα,ομως.Υπαρχουν ακομα στο ταμπλο κι εχω παρει ολα μου τα λεφτα πισω κι εβγαλα και διαφορο.Και να φανταστεις οτι ημουν στο ΧΑΑ απο τις αρχες του '97!Παει το '99,εβρεχε ο ουρανος λεφτα κι εγω κρατουσα ενα αλεξιβροχιο ΝΑΑΑΑΑ μετα συγχωρησεως.
18/12 11:10  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ε, κι εγώ που δεν κρατούσα και δεν έπαιζα τράπεζες, τα τριπλασίασα, αλλά μετά τα έχασα μέχρι τις αρχές του'01 και τα παράτησα.
Καλά που είχα βγάλει έξω το κεφάλαιο γιατί το χρειάστηκα για οικοδομικές εργασίες...
18/12 13:44  gerodimos
Μπα δεν το βλέπω για παραλήρημα Λούκρη. Υπομονή να υπάρχει και όλα θα γίνουν τελικά!
18/12 13:45  anathema_g13
Σιδερένιος, Gerodimos!
18/12 13:47  gerodimos
Ευχαριστώ φίλε Ανάθεμα, να είσαι καλά!
18/12 15:00  koufeto:-)
:-)
18/12 15:41  Ydroxoos
Αγροτης μονος γυναικα ψαχνει

Μια εκπομπη κοινωνικου ενδιαφεροντος

Λονδρεζε κοιμασαι και η τυχη σου δουλευει σαλαμεμπορα
18/12 15:50  Λουκρητια
Στις εναλλακτικες καλλιεργειες το εχει ριξει,βλεπω.Γι'αυτο πιανει καλη τιμη.Οχι σαν μερικες αλλες που καθε μερα ειναι στο ξεπουλημα!Περαστε κοσμε,ο,τι παρεις ενα ευρω σε λιγο θα φτασουν.
18/12 16:02  Ydroxoos
77% εχει το κρατος.
Αν αυριο γουσταρη να πουληση την μετοχη ακριβα την ανεβαζει με φραγκοδιφραγκα ετσι για πλακα.
Εγω αν ημουν για παραδειγμα ενας απο τους συμβουλους(αντε να το παρει το ποταμι καποτε ημουν σε νοσοκομειο του ΕΣΥ) θα την πηγαινα απο 2 ευρω στα 6 και μετα θα πουλουσα
18/12 17:04  Stoc..kos...
Eξαδελφάκια δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι κοντά σας,παω απο το κακο στο χειροτερο...
18/12 19:05  gerodimos
Tι έπαθες ωρέ Παραξάδελφε?
Δεν φτάνει που μας πέσανε τα Τέμπη στο κεφάλι, έχουμε και χειρότερα?
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις