Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Μια επιεικής αξιολόγηση για την Ελλάδα
1149 αναγνώστες
Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010
00:06

 

 

Joseph Stiglitz guardian.co.uk

Ο Άγγλος δημοσιογράφος επισημαίνει το γεγονός ότι η Ε.Ε. φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις μικρές και τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη:

«Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πρόσφατα ότι καμία Κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση από την Ελλάδα. Ωστόσο, όταν η Γαλλία απέτυχε να ακολουθήσει το διάταγμα της Ε.Ε. σύμφωνα με το οποίο καμία χώρα δεν πρέπει να φτάνει να έχει χρέος μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ, εκτός από κάποιες… επιπλήξεις, δεν είχε καμία άλλη συνέπεια».

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να έχει συνέπειες για το μέλλον των πολιτών της, δεν απειλεί όμως τη σταθερότητα του ευρώ, σε αντίθεση με κάποια άλλη μεγαλύτερη χώρα που μπορεί να παρουσιάσει χρέος ανάλογου μεγέθους. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας οφείλεται στην παγκόσμια ύφεση, από την οποία υπέφεραν πολλές χώρες, που δεν είχαν καμία ευθύνη για το ξέσπασμά της…».

«Βέβαια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τις καταστροφικές δηλώσεις τους, έστειλαν τα επιτόκια στον ουρανό, κάνοντάς το ακόμη πιο δύσκολο για την Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημά της».

Η επιβράδυνση της Οικονομίας συχνά επηρεάζει πολύ περισσότερο όσους βρίσκονται στη περιφέρεια του κέντρου από το οποίο ξεκίνησε. Συχνά πολλές χώρες πέφτουν θύμα της γκάφας των γειτόνων τους. Είναι κοινό μυστικό ότι όταν «φταρνίζονται» οι ΗΠΑ, «κρυώνει» το Μεξικό. Βέβαια, την τελευταία φορά το Μεξικό δεν έπαθε απλή «γρίπη», αλλά «πνευμονία», όπως αποδείχτηκε από την κάθετη πτώση του ΑΕΠ του.

«Το γεγονός ότι η ΕΚΤ αφόρισε τα ελληνικά ομόλογα δημοσίως, με αποτέλεσμα να τα «πνίξουν» οι οίκοι αξιολόγησης, δεν είναι μόνο ανεύθυνο, αλλά αξιοκατάκριτο. Οι οίκοι αξιολόγησης άλλωστε έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πρόσφατη οικονομική κρίση στην οποία κατρακύλησε σχεδόν όλος ο πλανήτης».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέσει χρονικά την Ελλάδα να καλύψει τα κενά της, αλλιώς κινδυνεύει να τη ρίξει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Οι προσαρμογές χρειάζονται χρόνο. H E.E. πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ελέγξει τον προϋπολογισμό και να περιορίσει τη διαφθορά».

 

Αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010  της  βρετανικής εφημερίδας «The Guardian»

http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=14049

 

 

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις