Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Άμεση παύση πληρωμών
1369 αναγνώστες
Σάββατο, 10 Απριλίου 2010
11:04

Το πρώτο βήμα μιας διαφορετικής πολιτικής θα ήταν να ανατραπεί το καθεστώς κηδεμονίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που έχει σαν βασικό στόχο τη διαιώνιση της υπερχρέωσης προς όφελος των διεθνών κερδοσκόπων και δανειστών. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα χώρας που να υποβλήθηκε σε καθεστώς κηδεμονίας για τα χρέη της και να βγήκε αλώβητη ή και ακέραια. Όποιος ενδιαφέρεται ας δει την ιστορία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, ιδίως της υποσαχάριας, όπου έδρασε για δεκαετίες το ΔΝΤ. Όπου επιβλήθηκε καθεστώς κηδεμονίας άφησε πίσω του ερείπια.

 
Δεύτερο, να προχωρήσει το ελληνικό κράτος σε άμεση παύση πληρωμών, ώστε να διασωθούν οι τεράστιοι πόροι που σήμερα πηγαίνουν σε πληρωμές δανείων. Η παύση πληρωμών δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πτώχευσης, όπως κηρύττει σκόπιμα η επίσημη προπαγάνδα. Η πτώχευση μπορεί να σημάνει μια προσωρινή στάση πληρωμών, αλλά θέτει τη χώρα και το λαό της στη διάθεση και στο έλεος των δανειστών της. Πτώχευση σημαίνει ότι μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της σε ρευστό και επιτρέπει να πληρωθούν σε είδος, κατάσχοντας και δημεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία. Αντίθετα, μια χώρα προχωρά σε μονομερή παύση πληρωμών ακριβώς επειδή δεν θέλει να της επιβληθεί ή να αναγκαστεί από την αγορά να κηρύξει πτώχευση. Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές.

 
Για παράδειγμα στην περίπτωση της επίσημης πτώχευσης του ελληνικού κράτους το 1932 υπήρξε πράγματι προσωρινή παύση πληρωμών, αλλά η χώρα δεν γλύτωσε ούτε από τα χρέη της, ούτε από τους δανειστές της. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει το ελληνικό κράτος να πληρώνει το διακυβερνητικό δάνειο με τις ΗΠΑ που συνάφθηκε το 1929! Κι ας έχει μεσολαβήσει επίσημο χρεωστάσιο της χώρας.
 
Στη διεθνή πρακτική έχουμε πολλές χώρες που κατά καιρούς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους δανειστές τους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση. Μάλιστα στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό. Στη βάση αυτής της ρήτρας του διεθνούς δικαίου, που αποκαλείται odious debt ή απεχθές χρέος, αρνήθηκαν πολλές από τις νεοαπελευθερωμένες χώρες να πληρώσουν τα χρέη της αποικιοκρατίας, των δικτατορικών και βασιλικών καθεστώτων που ανατράπηκαν, αλλά και των διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
 
Τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση. Ο πρόεδρος της χώρας Κορέα, αφού συγκρότησε μια διακομματική επιτροπή υπό τον γενικό εισαγγελέα της χώρας που εξέτασε το σύνολο των συμβάσεων δανεισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι το Εκουαδόρ δεν δεσμεύεται να πληρώσει ένα «ανήθικο και παράνομο» χρέος, που υπήρξε προϊόν ρεμούλας και κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού του. Απευθύνθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στάθηκε στο πλευρό της χώρας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να μην πληρώσει χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις και έτσι δεν κουνήθηκε φύλλο εναντίον του Εκουαδόρ. Και μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό περί τα 13,6 εκατ. κατοίκους και με ΑΕΠ (2008) λίγο πάνω από το 16% του αντίστοιχου ΑΕΠ της Ελλάδας!
 
Για να προχωρήσει μια χώρα σε μονομερή παύση πληρωμών απαιτείται πρώτα και κύρια πολιτική βούληση. Απαιτείται υπεύθυνη κυβέρνηση που να προτάσσει πάνω απ’ όλα το καλό της χώρας και του λαού της. Φανταστείτε μόνο μια κυβέρνηση που αντί να αναζητά την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας στις αγορές», βγαίνει και ζητά την συμπαράσταση, την μαχητική στήριξη του λαού για να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών, ώστε να μην επιβάλει τα μέτρα λιτότητας και ασφυξίας που απαιτούν οι δανειστές και τα όργανά τους.

Φυσικά η παύση πληρωμών είναι μόνο το πρώτο βήμα. Είναι ένα αμυντικό μέτρο για να διασωθούν οι τεράστιοι πόροι που πηγαίνουν στην αποπληρωμή των χρεών. Το πρόβλημα που προκύπτει αμέσως με την παύση πληρωμών είναι διπλό: Αφενός, τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των αγορών, που είναι φυσικό να ενταθούν μπροστά στο ενδεχόμενο της παύσης πληρωμών. Αφετέρου, πώς πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι που διεσώθησαν, αλλά και οι πόροι που διαθέτει συνολικά η ελληνική οικονομία και κοινωνία, έτσι ώστε να ορθοποδήσει η χώρα και ο λαός της και να μπει σε μια νέα τροχιά ορθολογικής ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων και του τόπου. 
Ως προς το πρώτο ζήτημα, η επίσημη προπαγάνδα ασκεί συστηματική τρομοκρατία, που πίσω της κρύβεται η απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων. Επίσης, η διατεταγμένη δημοσιογραφία έχει φιμώσει κάθε άποψη που υποστηρίζει την παύση πληρωμών. Ενώ δυστυχώς και η επίσημη αριστερά δεν τολμά ούτε καν να θέσει το ζήτημα. 
Η ελεγχόμενη «ενημέρωση» γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των αγορών μπορούν να πιάσουν μόνο όταν έχεις ένα πολιτικό σύστημα εντελώς σαθρό, υποτελές, διεφθαρμένο και επιρρεπές στο δοσιλογισμό. Όπου υπήρξαν κυβερνήσεις που τόλμησαν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, ακόμη και σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες γι’ αυτές, οι αγορές και τα διεθνή όργανά τους ελάχιστα μπόρεσαν να κάνουν. 

Τι θα γίνει όμως αν αντιδρώντας στην παύση πληρωμών φύγουν όλα τα κεφάλαια; Τι θα γίνει αν οι τράπεζες αρχίζουν να εκβιάζουν; Τι θα γίνει αν η ΕΚΤ προκειμένου να προστατεύσει τις τράπεζες που κατέχουν τα πακέτα των ελληνικών ομολόγων, αρχίσει να πιέζει μέσα από τον περιορισμό της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, μιας και είναι η μόνη που ελέγχει την ποσότητα έκδοσης του ευρώ; Τα ερωτήματα αυτά είναι απολύτως βάσιμα. Γι’ αυτό και η παύση πληρωμών δεν έχει ουσιαστικά κανένα πρακτικό νόημα, αν δεν συνοδευτεί με ένα πακέτο άμεσων μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της χώρας από τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις. Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι τα εξής: 
Πρώτο, η άμεση επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου ώστε να σταματήσει η φυγή του στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. επιβάλλοντας έναν αποτρεπτικό φόρο της τάξης του 80-90% για κάθε ευρώ που πηγαίνει σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, κλπ., του εξωτερικού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν επωφεληθεί από το κοινό νόμισμα και την ελευθερία κίνησης και βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό ανέρχονταν στα τέλη του 2009 σε πάνω από 160 δις ευρώ. Αυτό πρέπει έτσι ή αλλιώς να σταματήσει γιατί αποτελεί τρομακτική πληγή για την ελληνική οικονομία. 
Δεύτερο, η εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών της χώρας, ώστε να χτυπηθεί αποφασιστικά το κύκλωμα χρηματοπιστωτικής αγυρτείας και τοκογλυφίας που πνίγει τη χώρα. Να λυτρωθούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την σαράφικη πρακτική των τραπεζών. Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεωγράφων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με αποτέλεσμα να έχουν εκτινάξει την αξία του τραπεζικού ενεργητικού σε σχεδόν 2 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
 
Τρίτο, η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την ΟΝΕ. Κι αυτό γιατί το ευρώ είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο εκβιασμού και πίεσης της χώρας. Εκτός ευρώ όλες οι απειλές είναι μόνο λόγια. Κι όχι μόνο αυτό. Όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι εκτεθειμένη στις επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας και λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της Ευρωζώνης. 
Φυσικά, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη σήμερα, θα πυροδοτήσει τέτοια κρίση στο ίδιο το ευρώ, θα πυροδοτήσει τέτοιες λαϊκές αντιδράσεις εναντίον του και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, που είναι πολύ πιθανό να δούμε την έκλειψή του. Αυτό φοβούνται και τα διευθυντήρια της ευρωζώνης. 
Το μόνο που μπορεί να κάνουν οι αγορές απέναντι σε μια αποφασισμένη χώρα και έναν ακόμη πιο αποφασισμένο λαό, είναι να μηδενίσουν την πιστοληπτική του ικανότητα. Κι έτσι να μην μπορεί η χώρα να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. Όμως αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή των κρατικών ελλειμμάτων στο δημόσιο δανεισμό κινείται λίγο πάνω από το 3%. Αυτό σημαίνει ότι, αν απαλλαγεί η χώρα από την εξυπηρέτηση των δανείων, οι πραγματικές δανειακές ανάγκες, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, είναι ασήμαντες. 
Θα πρέπει όμως και η παύση πληρωμών να συνοδευθεί από μια ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, η οποία δεν θα στηρίζεται σε κερδοσκόπους επενδυτές, σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και μονοπώλια, αλλά στις άμεσες ανάγκες και το εισόδημα του εργαζόμενου. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία, να ανασυγκροτηθεί σε παραγωγική βάση η εγχώρια αγορά και να οικοδομηθεί ένα ριζικά διαφορετικό κράτος από το σημερινό. Μόνο έτσι δεν θα χρειάζεται το δημόσιο να καταφύγει ξανά στη διεθνή κερδοσκοπία για δανεισμό. 
Φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν έχει νόημα δίχως την κατάκτηση και την κατοχύρωση της δημοκρατίας στη χώρα. Κι αυτό σημαίνει την ανατροπή του υπάρχοντος διάτρητου και απόλυτα διεφθαρμένου συστήματος καλπονοθευτικής αναπαραγωγής ενός περιορισμένου και τυπικού κοινοβουλευτισμού που στηρίζει την απολυταρχία της εκάστοτε κυβέρνησης και των πατρώνων της. Σημαίνει δηλαδή την εγκαθίδρυση της αληθινής κυριαρχίας του λαού, της λαοκρατίας, με την κατοχύρωση και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

 

Στρατηγικός Επενδυτής

http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=15892#comment-12671

 

Σχόλια

10/04 11:20  ROTTEN
Και μετα ξυπνησε ο συγγραφευς η συνεχιζει τον μακαριον υπνο.

Της Παπαρηγας ειναι το κειμενο?
10/04 11:25  gerodimos
Είναι μια άποψη και αυτή.
Μάλλον παλαιό του Φλωράκη :-)
10/04 12:20  teamwork
ωραια η μονομερης αρνηση πληρωμης του χρεους με βαση το διεθνες δικαιο. Εμεις ομως δεν εμπιπτουμε σε καμμια απο τις 3 κατηγοριες που περιγραφεις. Το αν οι κυβερνωντες δεν χειριστηκαν καλα τα δανεια που πηραμε επειδη ηταν βλακες και ανικανοι και λαμογια σε ποια κατηγορια εμπιπτει?
10/04 13:16  oberon
"Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα χώρας που να υποβλήθηκε σε καθεστώς κηδεμονίας για τα χρέη της και να βγήκε αλώβητη ή και ακέραια".

"Όπου επιβλήθηκε καθεστώς κηδεμονίας άφησε πίσω του ερείπια".

"Πτώχευση σημαίνει ότι μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της σε ρευστό και επιτρέπει να πληρωθούν σε είδος, κατάσχοντας και δημεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία".

"Μάλιστα στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό".


Εμπίπτουμε και στις τρεις κατηγορίες.

Όποιος πιστεύει και γράφει ότι η τ-ε-κ-μ-η-ρ-ι-ω-μ-έ-ν-η λ-ύ-σ-η που προτείνεται σε αυτό το ιστορικό άρθρο έχει καμία σχέση με τις άναρθρες κραυγές διαμαρτυρίας του γνωστού πολιτικού χώρου είναι απλά άξιος της τύχης του.

Ας το πει σήμερα ή και αύριο στα παιδιά του, στα εγγόνια του, στα ανήψια του, στα γειτονόπουλα, στα παιδιά αυτής της χώρας που ζητάνε ένα αξιοπρεπές αύριο.

Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα λέξη προς λέξη.10/04 14:46  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τώρα βεβαίως ανιψούλη μου κι εγώ το ίδιο πιστεύω, ότι δηλαδή μονον το κανόνι το χρέος ξεφουσκώνει:

http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=23941&blid=10

Αλλά, ο συγγραφεύς του ως άνω, προφανώς ειναι εμπροσθοφυλακή των τμημάτων της προοδευτουριάς που ετοιμάζοντια να διαλύσουν -έτι περαιτέρω- ότι έχουν αφήσει όρθιο τόσα χρόνια. Ο άνθρωπος μοιάζει ένα ακόμη δείγμα κάποιου που βάζει στη σειρά πολλά κλισέ και δεν ξευρει τι του γίνεται.

Μα διατί να τον ακούσωμεν τότε? Οι ελαδίται πολιτικοί που μας οδήγησαν εδώ είναι ακρίβως ίδιο φύραμα. Και τουλάχιστον δεν έχουν επιβάλει τη δικτατορία που "οραματίζετε".
10/04 14:57  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΣΣ "οραματίζεται" προφανώς.
10/04 15:15  gerodimos
Μπαρμπούλη άπαιχτος όπως πάντα!
10/04 15:17  ROTTEN
Σημερις αρπαξαμε τα μοναστερα της ζωης μας.
Εβαλα και εγω.
:)
10/04 15:19  gerodimos
Βρούτε αξάδελφε!
Χαχαχαχαχαχα
10/04 15:30  nhad
Το διαβάσατε όλο βρε θηρία; Εγώ σταμάτησα στην πρώτη παράγραφο.
10/04 16:02  Λουκρητια
Η τριχα καγκελο!Αγριευομαι με τετοια:

"Πρώτο, η άμεση επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου ώστε να σταματήσει η φυγή του στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. επιβάλλοντας έναν αποτρεπτικό φόρο της τάξης του 80-90% για κάθε ευρώ που πηγαίνει σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, κλπ., του εξωτερικού".
"Σημαίνει δηλαδή την εγκαθίδρυση της αληθινής κυριαρχίας του λαού, της λαοκρατίας..."
10/04 17:11  gerodimos
Έχει κίνηση το καφενεδάκι σήμερις!
10/04 17:33  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εγώ πάντως 5*ωσα. Οιαδήποτε συγκροτημένη (comprehensive) άποψη είναι σεβαστή και χρήσιμη.
( και ναι, το διάβασα όλο...)
10/04 17:36  gerodimos
Άξιος 30φυλλε, είχαμε πήξει στο μονάστερο!:-)
10/04 18:39  oberon
συντρέχουν τρεις λόγοι:

(α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο.
- δομημένα
- GS

(β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας.
- όπλα σε ψηλή τιμή
- υποβρύχια που γέρνουν π.χ.
- προμήθειες νοσοκομείων σε πολλαπλάσια τιμή
- δημόσια έργα της συμφοράς
- ρεμούλα εν γένει

(γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό".
- τί δεν ήξεραν;
- ακόμη και τώρα ξέρουν και το 10ετές έκλεισε στο 7,11% ενώ θα δανεισθούμε οσονούπω με 4,77 έως 5,01%


Εμπίπτουμε και στις τρεις κατηγορίες.
Ναι ή όχι.

Μετά θα δούμε τις λεπτομέρειες Λου.
"Για τα παιδιά", τα εγγόνια μας ...
10/04 18:45  Λουκρητια
Σε γενικες γραμμες,καλα τα λεει,δεν αντιλεγω.Οι κορωνες που επεσημανα,ομως,μου παγωσαν το αιμα...
10/04 19:45  Frixos
Διαβάζοντας το παραπάνω ενεθυμήθην γεγονός επισυμβάν εν έτει 1974, Αύγουστος μήνας με καυτόν ήλιον και πολλαπλώς καυτά δρώμενα εις την επικράτειαν,εντός σκηνής σκούατ,(αμερικάνικη ονομασία), κάπου εις Δυτική Θράκη,(ο όρος ανατολική Θράκη απαγορεύτηκε σοσιαλιστική παρεμβάσει έτη πολλά μεταγενέστερα).

Την πρωία εν μέσω των Θεοδωράκειων ασμάτων, (αυτό το χώμα είναι δικό μας και τα τοιαύτα ή σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες), ομάδα επίστρατων ημιπροοδευτικών μάλλον και ουχί προοδευτικών , απαιτούσαν από τον διοικητή της μονάδος να επέμβουμε να φύγουν οι yankees to their home και να πάρουν μαζί τους και τις βάσεις του θανάτου.
Ο σοφός συνταγματάρχης, ενθυμούμαι, συμφώνησε ,(διπλωματικά), μαζί τους και ζήτηξε,(παράξενον για στρατιωτική πειθαρχία), να ορίσουν επιτροπή που θα κρεμάσει εις την...γαλήν τον κώδωνα. Ξαφνικά η προοδευτουριά έκανε μεταβολή, ωσάν να μην ήκουσε τίποτε, και ήρξατο ομαδική ούρηση με αποτέλεσμα να ξεχιλίσει ο Έβρος.
Όταν δε τους υπενθύμισε ότι και η σκελέα που φοράνε είναι made in USA και ο 6ος στόλος θα ζώσει την Κρήτη για να πάρει τα χρεωστούμενα τότε μπόχα προοδευτικών περιττωμάτων μας έπνιξε όλους.

10/04 20:10  gerodimos
Φρίξος λέμε τώρα και τα μυαλά στο κιγκλίδωμα!
10/04 21:47  Λουκρητια
Frixos εγραψες!Χαχαχαχα.Παντως,μερικα ετη αργοτερα,ο Αντρεας το'πε και το'κανε!"Οξω οι αμερικανοι" κραυγαζε κι εδιωξε την αμερικανα!Αυτο θα πει συνεπεια λογων και εργων!
11/04 00:47  oberon
Άντε Λου θα σου κάνω τη χάρη.
Αποσύρω την προσυπογραφή μου μόνο από μια λέξη : λαοκρατία.
Όχι τόσο για το περιεχόμενό της όσο για την ιστορία που κουβαλάει.

Αλλά, όπως μπορείς να δεις σε παλιότερο άρθρο μου, κατά τη γνώμη μου, υπήρξε καλύτερο σύστημα από τη δημοκρατία.

Και έχεις δίκιο και για το "βιαστικός". Η στάση πληρωμών θα πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου τομών και στα πλαίσια ενός επανασχεδιασμού αξιώσεων.
Αλλιώς θα είναι μια από τα ίδια ξανά. Αν όχι χειρότερα.

Thanks.
11/04 00:49  gerodimos
Άξιος πάνω ο oberon!
Κάτω η Λούκρη!:-)
11/04 01:04  oberon
Την αδικείτε γέροντα.
Το άξιος ευπρόσδεκτον από σεβασμό.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις