Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Διατροφικός Καφενές - Κεφίρ: Ελιξήριο Ζωής
2891 αναγνώστες
Κυριακή, 11 Απριλίου 2010
00:11

Το κεφίρ (kefir) είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί.

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, που τεκμηριώνουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας βακτηρίων μεταξύ αυτών και της σαλμονέλας.  Το γεγονός ότι πολλές σύγχρονες παθήσεις φαίνεται να πυροδοτούνται από βακτήρια είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος να συμπεριλάβουμε το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Επίσης ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. του kefir έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.

Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες το κεφίρ φημολογείται πως θεραπεύει πολλές παθήσεις όπως: Αναιμία, άσθμα και βρογχίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση, αλλεργικές παθήσεις φυματίωση, ανώμαλη αύξηση των κυττάρων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης , την υπέρταση κ.α

Η θρεπτική αξία είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Είναι εξαιρετική τροφή για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ, για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο φτιαγμένο από κάποια καταστήματα υγιεινής διατροφής είτε να προμηθευτείτε τους σπόρους και να το φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι.

 

 

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι 

  • Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο.
  • Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.
  • Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες.  Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη η γεύση θα γίνεται. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες.  Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
  • Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό).  Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.
  • Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων πολλαπλασιάζετε και, η τους αφήνετε και με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνεται. Δείτε στο παρακάτω βίντεο με πολύ απλό τρόπο την διαδικασία καλλιέργειας κεφίρ.

 


http://www.e-gynaika.gr/2009/06/kefir/

 

Σχόλια

11/04 00:26  ROTTEN
Αυτο το ανεβασε η Λουκρη.
Ειμαι σιγουρος.
11/04 00:30  gerodimos
Ευτυχώς που δεν έβαλες στοίχημα, θα το έχανες!
11/04 00:36  ROTTEN
Το ειχα δοκιμασει το κεφιρ οταν ημουν 22-23 ετων καπου εκει μου το ειχε συστησει ενας φιλος.
Το σταματησα γιατι βαρεθηκα να το φτιαχνω καθε βραδι και να το πινω.
Ασε που ειχει και μια ξυνη γευση ηταν και πηχτο.

Προτιμησα τη ρετσινα.
:)
11/04 00:40  gerodimos
Δεν το γνώριζα. Έπεσε στα χέρια μου εδώ και κανα 2μηνο. Έχω 6 φιάλες αυτή την στιγμή σπίτι μου, λόγω μεγάλης οικογένειας. Έκοψα την ρετσίνα. :)
11/04 00:49  Λουκρητια
Πω,πω!Τι μου το θυμιζεις,βρε,και δεν εχω αποθεμα στο σπιτι?Το λατρευω!
11/04 00:50  gerodimos
Να ρθεις να σου δώσω το καλοκαίρι.
11/04 00:55  Λουκρητια
Στις 3 Ιουλιου θα ειμαι στο Κοκκινο Νερο,Κοσμα.Εχω κλεισει εδω και δυο μηνες,χαχαχαχα.Και δεν θα ξημερωσει η Δευτερα?Τρεχοντας θα παω ν'αγορασω μερικα μπουκαλια.
11/04 00:57  oberon
ROTTEN λες ψέματα. Ρετσίνα;

Gerodimos, μετά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ή έστω αυτούς που μας την έχουν πέσει), έχω την εντύπωση ότι τα βάζεις και με την άλλη χοντρή μπίζνα, τα "συστήματα υγείας".
Με κουρντίζεις ή μου φαίνεται;
11/04 01:01  ROTTEN
Οχι δεν λεω ψεματα.
Της γυναικας μου
έχει φοβηθει το ματι της γιατί την τελευταια φορα που τα ετσουξα με ουζο πηγα και αγορασα ομολογα Ελληνικου Δημοσιου.
Από τοτε με αφηνει και πινω μόνο βραδυ που είναι κλειστες οι τραπεζες και μονο ρετσινα.
11/04 01:06  gerodimos
Η Λούκρη σε κουρντίζει oberon!
Αυτή ανεβάζει τα θέματα. χαχαχαχα.
11/04 01:07  gerodimos
Ροττεν από δω και στο εξής Κεφίρ!
Μην σου μείνουν και τα ομόλογα. χαχαχαχα
11/04 01:08  oberon
Άλλη φορά να πίνεις περισσότερο ούζο. Να μην ξέρεις ούτε τί είναι τα ομόλογα (και δη τα Ελληνικά), ούτε πού είναι η τσέπη σου.
Όσο για την κηδεμονία (για να επανέλθω στην επικαιρότητα) είναι αδιανόητη στο θέμα του ποτού.

Μην επανέρχομαι. πιες.
11/04 01:08  Λουκρητια
Ποια θεματα,βρε ψευταρα?Εγω απλως τα προτεινω.
11/04 01:09  oberon
Νομίζω τα είπαμε προχθές τί γίνεται σε αυτό το blog μετά τα μεσάνυχτα.
11/04 01:10  gerodimos
Ε το ίδιο είναι, εσύ μου τα υποδεικνύεις.
Όχι Γιάννη, Γιαννάκη! χαχαχαχαχα
11/04 01:10  oberon
Δείτε timing!...
11/04 01:11  ROTTEN
Ναι αλλα τωρα που τα πηρα τα ομολογα εχω ενα λογο παραπανω να το ριξω στο ουζο.
Για να ξεχναω τη μ@λ@κια που εκανα.
Αλλα δεν καταλαβαινει!
11/04 01:14  oberon
θυμείστε μου, με τί φεύγουν τα φαντάσματα;
11/04 01:15  gerodimos
Την Λούκρη ρώτα, αυτή τα ξέρει όλα!
11/04 01:16  Λουκρητια
Γιατι να φυγουν τα φαντασματα?Καλυτεροι ειναι οι real people,δηλαδη?
11/04 01:18  oberon
Excuse me!
Το έγραψε η Λου, ο γέροντας ή κάποιος άλλος;

ή μήπως το έγραψα εγώ και δεν το θυμάμαι;
11/04 01:18  Λουκρητια
Ωχ,παιδες,αρχισαν τα οργανα:
http://www.youtube.com/watch?v=dCawROkAZ3w&feature=player_embedded
11/04 01:22  Λουκρητια
Ρε σεις,τι σουρεαλιστικα πραγματα ειναι αυτα?Ελληνες καλουν την αστυνομια φωναζοντας:Police!Οπως η μανταμ Σουσου που στραμπουληξε το ποδι της και φωναζε:Au secours!Χαχαχαχαχαχα.
11/04 01:27  ROTTEN
Καλα ειναι το αισχος.
Μπροστα οι παγκοι των μαυρων να πουλανε αβερτα παρανομα και απο πισω τα μαγαζια που πληρωνουν νοικια και φορους και αυριο θα μπει η εφορεια να κανει ελεγχο γιατι δεν εκοψαν αποδειξη.

Μα καλα κοιμουνται η θελουν και κοιμουνται?
Σε διατεταγμενη υπηρεσια να κλεισουν ολα και να μεινουν οι πολυεθνικες?
11/04 03:41  χορδιστής συναισθημάτων
ναι στο κεφίρ
μα, στο τσακίρ το κέφι
μόνο το κομπούχα θρέφει
~~~@~~~
11/04 13:59  ROTTEN
Ειδατε που αμα πινετε κεφιρ 2 η ωρα και ακομη κοιμαστε.
Ενω εγω που επινα ρετσινα ειμαι φρεσκος φρεσκος και απο τις 10 στις επαλξεις αναμενοντας τις μεγαλες ανακοινωσεις.
11/04 14:06  gerodimos
Εσύ είσαι στις επάλξεις γιατί έχεις ομόλογα!
Εμείς κάτι παλιομετοχές έχουμε.

11/04 14:13  ROTTEN
Ασε αξαδερφε εφιαλτες βλεπω.
Τα πηρα περσι με το φοβο μην σκασει καμια τραπεζα και παει να μας την σκαση το κρατος.
Το κερατο μου.
11/04 14:14  gerodimos
Για το άγχος, Κεφίρ!
11/04 14:21  Frixos
Περνούσα από έξω και είπα να πιώ έναν καφέ. Καλησπέρα σε όλους τους καφενόβιους.

Εκτροπή σήμερον με τα περί ΚΕΦΙΡ και υγιεινούς διατροφής(όχι τρώω είδη υγιεινής που εξεστόμησε γνωστή λαική αοιδός.
Αποδεκτή και επιβεβλημένη η αλλαγή ενίοτε, δια εκτροχιασμόν εκ της ψυχοφθόρου και ουχί μόνο ρουτίνας των θεμάτων καθημερινότητος.
Και κάτι σχετικόν προς ενίσχυσιν των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων:
Μανδραγόρας ή σερνικοβότανο ή καλάνθρωπος ή μανδραγούδα ή μεγαλοβοτάνι ή αβγουδάτσα Είναι φυτό με φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες.
Έγινε αιτία να μαλλιοτραβιούνται καθημερινά οι συνυφάδες Σάρα και Μάρα, (γνωστές από την παλαιά διαθήκη), για το ποία θα έχει τον έλεγχο της προμήθειας του φυτού διότι ήτο δυσεύρετο. Εξ΄ού και το Σάρα και Μάρα και το κακό συναπάντημα.

Για την Τρίτη ηλικία υπάρχει και το Manzanilla,(πολύ γνωστό αφέψημα!)

Στην υγειά μας βρε παιδιά...
11/04 14:35  ROTTEN
Εγω παιρνω βιαγκρα.
11/04 14:46  ROTTEN
Το gero μου θυμιζει ο καφετζης.

http://www.youtube.com/watch?v=l-liAd3v2No&feature=related
11/04 16:20  gerodimos
Στην υγειά σου ωρέ Φρίξε!

Αξάδελφε στο βιάγκρα, πάμε πάσο.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις