Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Η τουρκική αντίληψη για μια 'διαρκή φιλία'
1289 αναγνώστες
Κυριακή, 16 Μαΐου 2010
11:51

Το άρθρο του  αδικοχαμένου, Μάνου Ρούσσου, που γράφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο με αφορμή την πρώτη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών  όσον αφορά τις προθέσεις τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Από τότε που γράφτηκε το άρθρο, ελάχιστα έχουν αλλάξει κυρίως σε ότι αφορά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

 

Μηδενικά προβλήματα vs καθημερινά dogfights

Πως όμως συνάδουν τα όσα λέει ο κ. Ερντογάν με τα γεγονότα; Το 2009 έδειξε με τρόπο καταφανέστατο ότι η Αγκυρα έχει προχωρήσει στη de facto κατάργηση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο και μη διστάζοντας ακόμη και να παρενοχλεί αεροσκάφη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, τα οποία εκτελούν πτήσεις επιτήρησης προς αποφυγή εισόδου λαθρομεταναστών ή ελληνικά πυροσβεστικά που συμμετέχουν σε από αέρος πυροσβέσεις στα νησιά.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις τουρκικά F4 και F16 προχώρησαν σε εικονικές προσβολές των νησιών Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, σε πλήρη αντίφαση δηλαδή, με το Μνημόνιο, όπου ορίζεται σαφώς ότι Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων.

Ειδικά, από τον Ιούνιο (την 15 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του μνημονίου) τα τουρκικά μαχητικά αύξησαν δραματικά τις προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο με ιδιαίτερη επιμονή στις υπερπτήσεις πάνω από τα δύο μικρά νησιά. Ενδεικτικά της τουρκικής επιθετικότητας είναι τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου καταγράφηκαν 19 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, 363 παραβιάσεις, 107 παραβάσεις και σημειώθηκαν 58 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, πολλά εκ των οποίων ήταν οπλισμένα.

Η τουρκική δραστηριότητα πάνω από τα δύο μικρά νησιά του Αν. Αιγαίου, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν αρκούνται σε υπερπτήσεις και καταγράφονται, πλέον, σοβαρά περιστατικά στον αέρα κατά τη διάρκεια των οποίων τουρκικά μαχητικά επιχειρούν να αναχαιτίσουν ελληνικά εντός του FIR Αθηνών, αμφισβητώντας έτσι, την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώθηκαν την 27η Ιουλίου, ενώ είχε αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού όπου συζητήθηκαν θέματα λαθρομετανάστευσης και δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία τελικώς ματαιώθηκε.

Επίλυση διμερών διαφορών «αλά τούρκα»

Πως εννοούν όμως οι γείτονες την επίλυση των προβλημάτων και πως θα φτάσουμε στα «μηδενικά προβλήματα»; Ας αφήσουμε την άλλη πλευρά να μιλήσει:

«Η κύρια πηγή τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινά από το γεγονός ότι το status quo στο Αιγαίο που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης υποσκάπτεται από την Ελλάδα. Οι Έλληνες θεωρούν ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική λίμνη αγνοώντας κατάφορα τα τουρκικά δίκαια και συμφέροντα ως μια εκ των παράκτιων χωρών. Με άλλα λόγια ενώ η τουρκική πολιτική βασίζεται στο σεβασμό του status quo, η Ελλάδα προσπαθεί να το αλλάξει προς όφελός της. Μια τελική λύση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι εφικτή αν βασιστεί στα θεμελιώδη δίκαια και στα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κρατών».

Τάδε έφη η κ. S. Gülden Ayman, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά της Τουρκίας, μια ακαδημαϊκός που έχει λάβει μέρος σε πολλά fora για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως βλέπει η άλλη πλευρά τα προβλήματα του Αιγαίου. Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως αναθεωρήτρια χώρα (revisionist) και την ίδια ως χώρα προστάτρια του status quo! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θεωρούμε εμείς! Με δεδομένη λοιπόν την τουρκική αντίληψη της κατάστασης, για να φτάσουμε στα «μηδενικά προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις θα πρέπει να δεχθούμε τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο ως status quo και να αφήσουμε τις ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις στις οποίες είμαστε αγκυλωμένοι τις τελευταίες δεκαετίες… Αυτό το μήνυμα περνάει η άλλη πλευρά. Γι αυτό άλλωστε και η άλλη πλευρά δηλώνει «έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης στο Αιγαίο, τη στιγμή που για την Ελλάδα το μόνο εκκρεμές θέμα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Και μάλιστα, νομικής φύσεως εκκρεμμότητα.

 

http://www.reporter.gr

 

Σχόλια

16/05 14:58  Frapezitis
16/05 15:41  epidoxos
Δυστυχως οι Ελληνες στο Αιγαιο ειναι σε μεγαλο βαθμο φαουλ και αυτο δε το μεταδιδουν σωστα και ψυχραιμα στην κοινη γνωμη...Εχουμε ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ προβλημα...εχουμε δηλωσει χωρικα υδατα στα 6 ναυτικα μιλια και εναεριο χωρο στα...10νμ! Μιλαμε για ανεκδοτο το οποιο οι συντριπτικη πλειοψηφια των χωρων αδυνατει δικαιως να κατανοησει...Οι τουρκοι λοιπον αυτο που αποκαλουμε παραβιαση εναεριου χωρου δε το αποδεχονται λεγοντας οτι το να πετουν στο ευρος απο 6νμ και περα δεν ειναι παραβιαση με τη λογικη οτι αυτα τα δυο πρεπει να ταυτιζονται..Πρεπει καποια στιγμη να παμε σε ταυτιση εναεριου χωρου και χωρικων υδατων...Το επιθυμητο θα ηταν επεκταση στα 12νμ και χωρικων υδατων και εναεριου χωρου...δυσκολο και σε ενα βαθμο αδικο για τους Τουρκους μιας και θα κλειδωνε εντελως το Αιγαιο και για αυτους και για τη ναυσιπλοια τους (πχ για να παει ενα πλοιο απο τη Σμυρνη στη Μερσινα θα επρεπε να παιρνει αδεια απο την Ελλαδα)..Αρα πρεπει να συμφωνησουμε σε κατι λιγοτερο αλλα εξισου επωφελες εθνικα...Το ιδανικο κατ'εμε και πολλους αναλυτες θα ηταν τα 10νμ...οι Τουρκοι ομως θα μας "κανουν χαρη" για τα 7νμ μολις και αμα...Καταλαβαινουμε ολοι που ειναι το προβλημα...ειναι θεμα διαπραγματευσης...και επειδη δε εχουμε τα αρχιδι@ για να παμε πανω απο τα 7νμ προς το παρον αποφευγουμε τη κουβεντα και στρουθοκαμηλιζουμε...και μη χειροτερα να λεμε...επισης αυτο που πρεπει να αποφυγουμε ειναι να πεσουμε στη λακουβα της ενεργειακης εξαρτησης των νησιων του Αντολικου Αιγιου απο τα Τουρκικα παράλια..τα νησια πρεπει να κανουμε οτιδηποτε περναει απο το χερι μας για να ειναι αυτονομα τοσο ενεργειακα οσο και σε υδροδοτηση...ναι να συζητουμε συμπληρωματικα εργα αλλα παση θυσεια να αποφυγουμε την εξαρτηση τους απο την Τουρκια!
16/05 19:45  kikixo
16/05 20:07  χορδιστής συναισθημάτων
16/05 22:31  ROTTEN
Χαιρετω σας καφενοβιοι και λοιπες δυναμεις.
Μολις βγηκα απο το λαγουμι μου να δω τι κανει ο κοσμος και επιστρεφω για να το σκαψω ποιο βαθυ.
Το μονο παρηγορο ειναι οτι τωρα θα εχουμε και παρεα στις πεινες μας.
Αγγλους, Γαλλους, Πορτογαλλους.
Στο τελος αφηνω τους Γερμανους.
Να δω αυτη τη ρουφιανα την Μερκελ να γυρναει dvd σαν της Τζουλιας για να τα βγαλει περα και μετα θα κανω παρτυ.
16/05 22:41  gerodimos
Που είσαι εσύ βρε rotten?
Έληξε το μπαν?
16/05 22:45  Λουκρητια
Βρε,τι υπερβολες ακουω,ροττεν?Σαν της Τζουλιας?Χαχαχαχαχαχα.Σαν της Ντουβλη να λες!Χαχαχαχα.
16/05 22:50  ROTTEN
Δεν ξερω για τον μπαν αξαδερφε.
Αυτο που ξερω ειναι οτι μας πηρε ο διαολος και τρεχουμε να μαζεψουμε τις ακαλυπτες επιταγες.

Αξαδερφη εβγαλε και η Ντουβλη dvd?( ποια ειναι αυτη? πρεπει να εχω χασει επεισοδια μαλλον.)
16/05 22:58  Λουκρητια
http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/273soma.pdf

Αυριο με τον κηδεμονα σου,σ'επιασα αδιαβαστο.
16/05 23:00  Λουκρητια
16/05 23:06  ROTTEN
Μαλιστα.

Και γω ο μακακας πληρωνω φροντηστηρια για να σπουδασει η κορη μου αντι να της κατεβαζω ταινιες απο το net να κανει τη διατριβη της.
16/05 23:11  Λουκρητια
Κατσε κανε εντατικη μελετη αποψε και θα εξεταστεις αυριο,να δω αν τα εμπεδωσες.
17/05 00:23  Ydroxoos
Ρεσυ ξαδελφε δεν ξερεις την Ντουβλη?
Τι να πω τωρα και εισαι και ανθρωπος τις αγορας.

Να γραψεις 20 φορες το
Πρεπει να μαθω την Ντουβλη.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις