Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Το Μνημόνιο είχε άλλους στόχους
1223 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010
14:58

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την υποψία που είχε ο ελληνικός λαός - ότι δηλαδή η Κομισιόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου και το ΔΝΤ εξαπάτησαν με το περιβόητο Μνημόνιο τους Ελληνες προτάσσοντας ως πρόσχημα τρομοκράτησης του πληθυσμού το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού προκειμένου να πετύχουν άλλους στόχους, τους οποίους δεν τολμούσαν να ομολογήσουν δημόσια! «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ που προίσταται της ομάδας των ξένων οικονομικών επικυρίαρχων της πατρίδας μας, ο οποίος περιέφερε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, «αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Διευκρίνισε δε με καμάρι στους ξένους κερδοσκόπους του Σίτι του Λονδίνου ότι πολύ πιο σημαντικές από τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ήταν οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό - δηλαδή η λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και η εξαθλίωση των συνταξιούχων!

Η ομολογία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική από πολιτική σκοπιά. Αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σφαγιασμός των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συντάξεων δεν ήταν μια δυσάρεστη αναπότρεπτη συνέπεια των «τραγικών» δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, μιας κατάστασης που εξανάγκασε την κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει δήθεν με «πόνο ψυχής» στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

Αντιθέτως, αποκαλύπτει ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν από την αρχή συνειδητός στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ηταν αυτοσκοπός και όχι ανεπιθύμητη παρενέργεια. Αυτή η αποκάλυψη, πέρα από το γεγονός ότι αναδεικνύει όλο το εύρος της υποκρισίας των θεατρινισμών του Ανδρέα Λοβέρδου στις τηλεοράσεις με τους κλαυθμυρισμούς του για το πόσο δήθεν πονούσε ο ίδιος κόβοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, υποδηλώνει επίσης ότι σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν προτίθεται η κυβέρνηση Παπανδρέου να ξαναδώσει πίσω σε εργαζομένους και συνταξιούχους τα εισοδήματα που τους λεηλάτησε!

Υπό το πρίσμα αυτών των αποκαλύψεων αντιλαμβάνεται κανείς πολύ καλύτερα τώρα το πραγματικό βάθος της δήλωσης του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στη ΝΕΤ, στις αρχές Μαΐου, ότι «το ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου 2009 και μετά», δηλαδή από την επομένη των βουλευτικών εκλογών που έφεραν θριαμβευτικά τον Γιώργο Παπανδρέου στην εξουσία για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, στη βάση του θρυλικού πλέον συνθήματός του «λεφτά υπάρχουν!».

Οι ομολογίες του «γκαουλάιτερ» του ΔΝΤ δικαιώνουν όλους τους Ελληνες και ξένους αναλυτές που ευθύς εξαρχής έχουν επισημάνει και επιμένουν ότι το Μνημόνιο έχει στόχο τη διασφάλιση της ομαλής και ελεγχόμενης από τους ξένους επικυρίαρχους ροής χρημάτων για την εξόφληση των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι ξένες τράπεζες, σχεδόν στο σύνολό τους ευρωπαϊκές. Το Μνημόνιο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη βελτίωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, η βελτίωση είναι αδύνατη στο πλαίσιο του Μνημονίου για αυτό και με το που θα λήξει τυπικά η τριετής διάρκεια της ισχύος του, όλα τα δημοσιονομικά ελληνικά μεγέθη θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που παρέλαβε, με τη χώρα βυθισμένη ταυτόχρονα σε ύφεση!

Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ της πριν υπαχθεί στο ταπεινωτικό και καταστροφικό καθεστώς του Μνημονίου και με τη λήξη του Μνημονίου θα έχει τουλάχιστον... 145% (!) του ΑΕΠ, υποδηλώνει πόσο άσχετοι είναι οι στόχοι του Μνημονίου με τη μείωση του χρέους. Δικαίως ο κόσμος αναλογίζεται τρομοκρατημένος ότι αν με δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου εφιαλτικά αντιλαϊκά μέτρα που «γδέρνουν» τόσο άγρια τον κοσμάκη, με δημόσιο χρέος 145% που θα αφήσει το ΔΝΤ, τι είδους μέτρα θα επιχειρήσει να πάρει εναντίον του λαού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν εξακολουθεί τότε να βρίσκεται στην εξουσία; Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα έχει δει κανείς αυτό που θα μας κάνει να ζήσουμε στην πραγματική μας ζωή ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του...

ΕΕ - ΔΝΤ
Μετα-Μνημόνιο μέχρι το... 2020!

ΓΛΥΚΑΘΗΚΑΝ τόσο πολύ η ΕΕ και το ΔΝΤ από την άνευ ορίων ενδοτικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα του Μνημονίου, όπου δεν διαπραγματεύεται τίποτα και απλώς εκτελεί τυφλά τις απαιτήσεις τους, ώστε άρχισαν να θέτουν σε κυκλοφορία σενάρια επέκτασης του καθεστώτος του Μνημονίου, το οποίο λήγει στα μέσα του 2012, μέχρι το... 2020!!! Με δεδομένο το ότι τότε το δημόσιο χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο (145% αντί του 115% του ΑΕΠ το 2009), κύκλοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν δηλώνουν από τώρα «πρόθυμοι» να συνεχίσουν να «βοηθούν» την Ελλάδα με δάνεια που τη «γδέρνουν» μέσω τοκογλυφικών επιτοκίων και κάνουν τις ξένες τράπεζες να θησαυρίζουν.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=31312948

 

 

Σχόλια

21/09 15:03  Λουκρητια
Θα φανε καλα οι κουφαλες!
21/09 15:05  gerodimos
Καλά, πάλι θα φάνε?
Γιατί, πριν τι κάνανε, δεν τρώγανε?
21/09 15:45  Λουκρητια
Βρε,μεχρι ξερατο θα τους παει απ'το πολυ φαϊ!Κατσε να δεις που θα φτασει το χρεος και ποσα χρονια τουρκικα θα τους το πληρωνουμε...
21/09 17:14  Sceptic
Έτσι είναι! Ο κίνδυνος «χρεοκοπίας» της Ελλάδας, αλλά και των χωρών της Ε.Ε. προβλήθηκε τόσο θεαματικά για να δεχθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλαγές (μείωση μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας κλπ) που σε διαφορετική περίπτωση θα δεχόταν μόνο μετά από πόλεμο…!
Ιστορικά τέτοιες «ΑΛΛΑΓΕΣ» έχουν πραγματοποιηθεί με το «απόλυτο» μέσο του πολέμου που καταφέρνει να «μηδενίσει» τα κοντέρ και να «πετύχει» αναδιανομή του πλούτου στην περίπτωση που το οικονομικό περιβάλλον φθάσει τα όριά του (κρίση).
Λόγω της διάδοσης των πυρηνικών όπλων ο πόλεμος σταμάτησε να αποτελεί «λύση» γιατί δεν είναι σε θέση κανένας να τον «ελέγξει».
Τα «μνημόνια» όμως είναι σε θέση να πετύχουν λίγο – πολύ τα ίδια αποτελέσματα (αναδιανομή πλούτου και έξοδο από την κρίση) χωρίς να …ανοίξει μύτη.
Και επιπλέον, η τεχνική (know-how) των «μνημονίων» δεν έχει φθάσει στα υπό-ανάπτυξη κράτη (ενώ τα πυρηνικά έχουν φθάσει).
Πάνω σε αυτή τη θέση έχω γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Μια νύχτα του 2004» (2/8/2010) (http://partoallios.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=26307&blid=438) που περιγράφω πως θα μπορούσε η «οικονομική κρίση» να «αντικαταστήσει» ένα πόλεμο αναδιανομής πλούτου.
Δημήτρης
http://partoallios.capitalblogs.gr/listArticles.asp
21/09 19:10  dimknaf
ευτυχως που ήρθε το ΔΝΤ να φέρει αυτές τις αλλαγές, έστω και με πρόσχημα πως φτάσαμε στο τέλος. Η αλήθεια ειναι πως και οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται ως χώρα, όχι μόνο λόγο τους ύψους χρέούς του αλλά επειδή λειπουν εκείνες οι τομές που θα το περιορίσουν στο μέλλον.

Από το να φτάναμε στο τέλος, ευτυχώς που οι αγορές μας κατάλαβαν νωρίς. Καλύτερα να μας είχαν καταλάβει εδώ και χρόνια. Ακόμα καλύτερα να ειχαμε καταλάβει εμείς από μόνοι μας τις αδυναμίες μας για ναμην έχουμε διεθνή έλεχγο σήμερα.

Επιτέλους να σταματήσουμε την ουτοπικότητα της στήριξης των "κεκτημένων" που έχουν καταστρέψει την οικονομία και την αγορά εργασίας που όλα τα χρόνια βρίσκει τρόπους μέσω παρανομίας να τα παρακάμπτει.

Ναι στο άνοιγμα των επαγελματων και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Όχι στους ψευτοσοσσιαλιστές και λαικιστές που έχουν φτάσει τη χώρα σε αυτό το χάλι...
21/09 19:46  ROTTEN
Tι εγινε απο τωρα αρχισαν να μαρτυρανε το σχεδιο?
Μα τοσα χρονια τα ζηταγανε αυτα οι ΕΕ και δε γινοτανε τιποτα.
Μας χρειαζοτανε ομως μπας και ξεφυγουμε απο την ψωροκωσταινα που μας κυνηγαει απο την Τουρκοκρατια και μετα.

Να δειτε που ο ΓΑΠ θα γινει και ηρωας που εσωσε τη χωρα.

Οταν λεγαμε οτι η χρεωκοπια ηταν μουφα δεν μας ακουγε κανεις.

Και τις δραχμες που τυπωσαν τι θα τις κανουν τωρα?

Ουτε αναδιαρθρωση χρεους ουτε τιποτα δεν θα γινει.

Γιαυτο οσοι εχουν φραγκα στο επομενο χαμηλο που θα κανει το ΧΑΑ το φθινωπορο χωστε τα ολα και αφηστε τα εκει να γεννησουν .

Ας κανουμε και μια προβλεψη για τα σπρεντ.

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1849516&pg=1&pid=1849907&orderdir=asc#post1849907
21/09 23:04  gerodimos
21/09 23:45  michail07
υπομονη αξαδελφοι...
το 2020 θα εχουμε και μεις αναπτυξη 10%...
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις