Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Να του 'ρθει!
1092 αναγνώστες
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010
14:58

ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ξαναπές μου εκείνο το ηρωικό και ενθαρρυντικό, που λέει πως του Έλληνος ο τράχηλος ποτέ ζυγόν δεν υποφέρει. Έχω μεγάλη ανάγκη να το ακούσω, τώρα που έμαθα πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει να μου πάρουν ό,τι έχω και δεν έχω.

Φτιάξε με, τώρα που μετά απ’ όλα, βγήκε καπάκι κι ο πρωθυπουργός και με ευχαρίστησε που αγογγύστως υπομένω όσα μου κάνει. Προσφέρομαι, είπε!... Για τον Γιώργο, ρε γαμώτο!

Ακούγοντας, παιδιόθεν, αυτό περί τραχήλου και ζυγού ηρωικό, αναρωτιόμουν ποιος ήταν αυτός ο ελληνολάτρης (έως και εθνικιστής) φιλόσοφος ποιητής που το έγραψε και σε ποια στιγμή ιερής αγανάκτησης το εμπνεύστηκε! Πόσον περήφανο, ως Έλληνα, με έκανε αυτός ο στίχος! Μέχρι που έμαθα πως δεν γράφτηκε από ποιητή επικό, αλλά από ποιητή σατιρικό!

Ο Σουρής το έγραψε, για να ειρωνευτεί τη δήθεν ελληνική υπερηφάνεια! Ο πλήρης στίχος λέει: «Κι αυτός ο έσχατος Ρωμιός για όλα κάτι ξέρει: Έλληνος τράχηλος ποτέ ζυγόν δεν υποφέρει!».

Η αλήθεια- η πικρή αλήθεια- είναι πως, από παιδιά, σε κάποια μορφή «ζυγού» εκπαιδευτήκαμε. Μεγαλώσαμε παίζοντας «Μπιζ!». Φάγαμε τόσα χτυπήματα στην παλάμη, με στόχο να μαντέψουμε ποιος μας βάραγε, ώστε δικαιολογημένα τώρα ανεχόμαστε τα χαστούκια που τρώμε κι απλώς προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιοι μας τα ρίχνουν. Η κυβέρνηση;... Η Ευρώπη;... Το ΔΝΤ;... Ποιοι;

Όποιο αγόρι μεγάλωσε στην Ελλάδα, σίγουρα θυμάται πως, κάθε που πήγαινε στο σχολείο ή στη γειτονιά φρεσκοκουρεμένο, έτρωγε από τα άλλα παιδιά μια σβουριχτή καρπαζιά στον σβέρκο, ενώ του έλεγαν «με γειά, ρε!»; Κι ο Όλι Ρεν, με τον δικό του τρόπο, αυτό μας είπε: Με τις υγείες σας!... Κουράγιο Έλληνες!... Κι έπεσε η σβουριχτή!

Υπάρχει Ελληνάκι που να μη θυμάται πως, όταν κάποιο παιδί έλεγε κανα ψέμα, δεν ακουγόταν από κάποιον η φράση «να του’ρθει!» και τον πλάκωναν όλοι οι άλλοι στις σφαλιάρες;

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μεγάλωσε σαν εμάς, στην Ελλάδα! Ούτε «Μπιζ» έπαιξε, ώστε να το ξέρει το παιχνίδι, ούτε φρεσκοκουρεμένος σε δημόσιο σχολείο πήγε, για να έχει μάθει το «με γεια, ρε!» ενώ θα έτρωγε την καρπαζιά. Κι είναι μεγάλος πια, για να τα μάθει τώρα. Καλά θα κάνει όμως να μάθει το «να του’ρθει!», που έλεγαν πριν πλακώσουν τους τερατολόγους στις σφαλιάρες, για να μην εκπλαγεί για ό,τι θα του συμβεί όπου να ‘ναι.... Συντόμως!

 

Γιάννης Καλαμίτσης

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=25&id=14982

 

Σχόλια

18/10 15:36  Λουκρητια
18/10 15:46  Λουκρητια
18/10 18:37  Personal Jesus
Να του'ρθει η σφαλιάρα από τα ψέματα, γιατί από το "με γεια,ρε" δύσκολο. Ολίγες, βλέπεις, οι τρίχες της κεφαλής :pp
18/10 21:01  Ydroxoos
Ρεσυς ο ανθρωπας αμερικανος ειναι και η μανα του στην cia δουλευε η γυναικα που θελεται να ξερει απο δαυτα?
Του ειπαν οτι αυτα πρεπει να κανει για την πατριδα(αμερικη) του και αυτα κανει.
18/10 21:35  panini
ασχετο
Γέρο αυτά ΤΙ μάρκα είναι?

http://www.youtube.com/watch?v=Bq285aruIaI&feature=related
18/10 21:36  jerri
18/10 21:44  gerodimos
18/10 21:48  jerri
http://xtapodi.blogspot.com/2010/10/blog-post_826.html
Στείλτε τη διεύθυνση στην κυρία...
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις