Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών ο Τσόμσκι
977 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011
19:56

 

της Βασιλικής Σιούτη

Τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο γνωστός διανοούμενος Ν. Τσόμσκι, που υπέγραψε το αίτημα της πρωτοβουλίας για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του χρέους, συμφωνώντας ότι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε.

Ο Τσόμσκι υποστηρίζει ότι ο λαός δεν ήταν ο αποδέκτης του κι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσει αυτός και, όπως έχει δηλώσει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» (Κοντέινερ 10/1/2011), «σε έναν κόσμο δικαίου τα χρέη αυτά απλά θα ακυρώνονταν».

Τον επόμενο μήνα τα μέλη της πρωτοβουλίας, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας, θα απευθύνουν επισήμως προς την κυβέρνηση έκκληση για τον σχηματισμό ΕΛΕ, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για το χρέος.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσας, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου Ερίκ Τουσέν και πολλοί άλλοι. Την περασμένη εβδομάδα το σχετικό κείμενο, εκτός από τον Ν. Τσόμσκι, υπέγραψαν και άλλες προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως η χιλιανή κοινωνιολόγος Μάρτα Χάρνεκερ, το στέλεχος της γερμανικής αριστεράς Λ. Μπίσκι, ο καναδός οικονομολόγος Μ. Λίμποβιτς.

Ο Π. Λαφαζάνης, που επικροτεί την πρωτοβουλία, δηλώνει ότι η ΕΛΕ πρέπει να ελέγξει τη νομιμότητα όλων των συμβάσεων και το κατά πόσο εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον.

«Μία τέτοια επιτροπή», τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, δεν θα μπορούσε να γίνει από τη Βουλή, καθώς όλες όσες έχουν συσταθεί μέχρι τώρα κατέληξαν σε φιάσκο. Στη δική μας θα συμμετάσχουν σωματεία, κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις με εμπειρία που δεν έχουν σχέσεις όμως με την εξουσία, καθηγητές πανεπιστημίων και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο».

Σκοπός της επιτροπής θα είναι να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις (π.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens, των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Γκόλντμαν Σακς κ.ά.) για να αποκαλυφθεί πώς και γιατί εκτινάχθηκε το χρέος.

«Ένα χρέος που», όπως υποστηρίζουν, «δεν δημιουργήθηκε προκειμένου να φτιάξουμε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, πράσινο και όλα όσα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ελληνική κοινωνία». «Αντιθέτως», ισχυρίζονται, «μέρος του χρέους οφείλεται σε υπερτιμολογήσεις, τοκογλυφία, μίζες κ.ά. που μπορεί να κηρυχθεί απεχθές, να χαρακτηρισθεί παράνομο και κατά συνέπεια να αρνηθεί ο ελληνικός λαός να το πληρώσει».

Ακούγεται υπερβολικό; Ο Ερίκ Τουσέν που συμμετείχε και στην ΕΛΕ που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ρ. Κορέα, πριν από τρία χρόνια, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βάσει των ευρημάτων ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους. Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά προϊόν διαφθοράς. Λίγο καιρό μετά, η κυβέρνηση του Ισημερινού απευθύνθηκε στους πιστωτές με την πρόταση να αγοράσουν όλα τα ομόλογα (του χρέους) με έκπτωση 65%, την οποία δέχθηκε το 91% των κατόχων ομολόγων. Κατάφερε δηλαδή να επιβάλει κούρεμα του χρέους κατά 65%». Στη διεθνή εμπειρία αναφέρεται και η Νάντια Βαλαβάνη που συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της ΕΛΕ, για την οποία επισημαίνει ότι «επέτρεψε σε χώρες που βρίσκονταν πεσμένες στα γόνατα, να σηκωθούν όρθιες και στους εργαζόμενούς τους να μπορούν ξανά να ελπίζουν».

 

http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=25899#more-25899

 

 

 

Σχόλια

03/03 20:39  Λουκρητια
Καλα,για την ωρα προσεξτε μην μεινετε ανεργοι εσεις που σαν καλοι νοικοκυρηδες φτιαξατε ενα σπιτι!Επιδομα ανεργιας,γιοκ!
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2107661
Ου να μου χαθειτε,παλιονοικοκυραιοι!Που δεν τα φαγατε με τας καμπαρετζουδας!
03/03 21:06  τσατσαρα
Αν οι Ισλανδοί κατάφεραν να μην υποκύψουν στις ορέξεις των τραπεζιτών, τότε ο έλεγχος του χρέους στην Ελλάδα είναι εφικτός. Αρκεί ο Πρόεδρος μας να μην διευκολύνει μόνο την αγορά κ..λοσπιτων.
Διαβάστε παρακαλώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=55892985
03/03 21:18  Λουκρητια
Εκει κανουν δημοψηφισματα,τσατσαρα.Εδω ψειριζουν την μαϊμου.
04/03 00:14  cell
Μην υποτιμάτε τις μαϊμούδες...(χιμπατζήδες)

http://www.youtube.com/v/cAd6U8ZuNCg?fs=1&autoplay=1

πόσοι από μας θα "απαντούσαν" επιτυχώς στην ανωτέρω "δοκιμασία του φυστικιού" ;)

35 Χρόνια ...ανεκτικοί ψηφοφόροι χρεωσυσσωρευτών, καίτοι απέχοντες εκ πεποιθήσεως πολλοί(;) εξ ημών του "μαζί τα φάγαμε".
Σας καλησπερίζω.
04/03 00:26  Λουκρητια
Χαχαχαχα,αψογη η μαϊμουνα!
04/03 11:04  τσατσαρα
καλό καλόόόόό

Προφανές συμπέρασμα ακόμα και τα πιθήκια μαθαίνουν, εν αντιθέσει με τους Ελληνες.
04/03 21:09  atan
Που είσαι ρε Κοσμάααααααααα
Επειγον atan@in.gr Ste;ile to μαιλ σου
Αθάνας
05/03 00:48  gerodimos
Έλα Αθάνα στο έστειλα. Τώρα το είδα το μήνυμα σου και το τηλ.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις