Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Μύθος το υψηλό κόστος εργασίας
1042 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Απριλίου 2011
21:07

 

Της ΡΙΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

«Είναι μύθος η θεωρία σύμφωνα με την οποία το υψηλό εργατικό κόστος στην Ελλάδα αποτρέπει τις επενδύσεις», υποστηρίζει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Chipita.

Ο επιχειρηματίας, που διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους της χώρας, θεωρεί ότι οι ευθύνες για την επενδυτική άπνοια και για το σημερινό αδιέξοδο πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Επισημαίνει πως αν δεν αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματία, δύσκολα θα βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, παρά το ζόφο των ημερών, συνεχίζει να αναζητά επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα, μάλιστα, προχώρησε σε μία ακόμη επένδυση στον πρωτογενή τομέα: μαζί με συνεργάτες του ίδρυσε σύγχρονη μονάδα κηπευτικών στην Βόρεια Ελλάδα.

«Σ ήμερα το πρόβλημα της χώρας, η απουσία επενδυτικού κεφαλαίου, δεν οφείλεται στον πολλαπλάσιο αριθμό ημερών εργασίας που απαιτούνται για να συσταθεί μία εταιρεία, ούτε στο ότι το κόστος εργασίας είναι υψηλό», λέει ο επιχειρηματίας. «Το κόστος του ανειδίκευτου εργάτη σε μια ελληνική επαρχιακή πόλη είναι όσο και στη Ρωσία. Και μόλις 40% υψηλότερο απ’ ό,τι στην Πολωνία. Στις χώρες αυτές όμως παρατηρείται συνωστισμός για νέες επενδύσεις. Πρέπει να καταρριφθεί επιτέλους ο μύθος του υψηλού εργατικού κόστους που αποτρέπει τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να μειώσουμε το κόστος εργασίας για να βελτιώσουμε τις εξαγωγές. Αυτό όμως συνεπάγεται μείωση πόρων, που οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης. Οδηγούμαστε σ’ έναν φαύλο κύκλο διότι αν περικόψουμε τους μισθούς θα βυθιστούμε ακόμη περισσότερο. »Το κυριότερο σήμερα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις Πολιτείας και επιχειρηματία. Και για να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη κατά τη γνώμη μου χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την εξατομίκευση ευθύνης για παράνομες ενέργειες και τον καταλογισμό ευθυνών. Ώστε να νοιώσουν όλοι, πολίτες και επενδυτές, ότι ζουν ή επενδύουν σε κράτος δικαίου. Η γενική ατιμωρησία δεν αντέχεται άλλο και συγχρόνως διώχνει επενδύσεις. »Για το ελληνικό κράτος όλοι οι επαγγελματίες είναι εν δυνάμει φοροφυγάδες.

Υπάρχει ένα κλίμα εχθρικό, ένα κλίμα αβεβαιότητας. Κυριαρχεί ο λαϊκισμός. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι βαθιά οικονομικό, η λύση όμως θα ζητηθεί πρωτίστως σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό και, τέλος, σε επίπεδο οικονομικό.

Το χρέος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο μόνο με ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει ζητήματα που είναι απαγορευτικά για την είσοδο νέων κεφαλαίων στην αγορά, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, και οι ασφυκτικές σχέσεις συναλλαγής με το Κράτος». Αναφορικά με τη φορολόγηση ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι ιδιαίτερα επικριτικός: «Είναι τόση η πίεση για επιπλέον έσοδα που η Πολιτεία θέσπισε νέους νόμους, όπως η καταβολή του 50% για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Εφαρμόζοντας τον θεσμό των επανελέγχων κυριολεκτικά ‘εκβιάζει’ τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα η Πολιτεία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στις επιχειρήσεις και οδηγεί την επιχειρηματικότητα σε ασφυξία, κάτι που συμβαίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ. Το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι το χειρότερο δυνατό. Για ποιο λόγο λοιπόν να επιλέξει ο επενδυτής να έρθει σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον για να βάλει τα λεφτά του. Και τα λέω αυτά ενώ μετέχω στο ΔΣ του investinGreece. Χρειάζεται να υιοθετηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στην οικονομική εξωστρέφεια, στις ιδιωτικές επενδύσεις, στις φιλικές για τον επιχειρηματία συνθήκες και στο άνοιγμα των αγορών, και όχι στον κρατισμό, στην υπερκατανάλωση με δανεισμό και στο κλειστό οικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος παραμένει ένας επαγγελματίας που τριάντα χρόνια τώρα δίνει δυναμικά το παρών στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. Καταρχήν με την Chipita, ακολούθως με τη Vivartia και με πολλές ακόμη θυγατρικές από τον κλάδο των τροφίμων. Σήμερα έχοντας ανακτήσει, με τη συμμετοχή και νέων funds, τον έλεγχο του Ομίλου Chipita, έχει δρομολογήσει σχέδια για τα χρόνια που θάρθουν. Διορατικός άνθρωπoς, εκ φύσεως αισιόδοξος, έχει επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα φιλικό εργασιακό περιβάλλον με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεσμικών για να ηγηθεί νέων επιχειρηματικών συνδυασμών τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, στη συνέντευξή του δεν κρύβει το ενδιαφέρον του παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να προχωρήσει και νέα επενδυτικά σχέδια, πιστεύοντας ότι ο τόπος διαθέτει ισχυρό δυναμικό. Πώς όμως κρίνει την επιλογή του να παραμείνει στην Ελλάδα;

«Είναι συνειδητή επιλογή να συνεχίσω τις επενδύσεις στον τόπο μας και δεν μετανιώνω γι’ αυτό. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι κάνω επένδυση , δεν μου αρέσει ο όρος ‘επενδυτής’. Πιστεύω ότι είμαι ένας παραγωγός, ένας επαγγελματίας που φτιάχνει δουλειές. Αν μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές κατά την άποψή μου θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξατομίκευση της ευθύνης και στον καταλογισμό ευθυνών ώστε ο καθένας από εμάς να αισθανθεί ότι επενδύει σε ένα κράτος δικαίου».

«Μαθαίνουμε μισές αλήθειες»

Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ υπογραμμίζει εμφατικά ότι για να προχωρήσουμε στον κύκλο της ανάπτυξης, χρειάζονται σκληρά μέτρα και... αλήθειες! Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο απαιτεί κεφάλαια, και μάλιστα ιδιωτικά. Χρειαζόμαστε σκληρές αποφάσεις που να οδηγήσουν τους πολίτες και τους επενδυτές στη δημιουργία της αίσθησης ότι το κράτος καταλαβαίνει τα λάθη του που μας οδήγησαν εδώ και αρχίζει να τα διορθώνει.

Αυτό που περισσότερο με κουράζει σαν πολίτη αλλά και σαν επιχειρηματία αυτής της χώρας είναι πως δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Μισές αλήθειες ακούμε από μια κυβέρνηση που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον χρόνο αδειοδότησης μιας επιχείρησης παρά στον τρόπο προσέλκυσης νέων επενδυτών».

 

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=38&artid=95103

 

Σχόλια

06/04 09:20  τσατσαρα
Βέβαια,είναι γνωστό ότι ο Θεοδωρόπουλος αγαπάει τη δουλειά του και παλεύει να τη συντηρήσει, εν αντιθέσει με τον άσπονδο φίλο του, τον Δασκαλόπουλο, που ως βουτηρομπεμπές τα πούλησε όλα και είναι τώρα πρόεδρος των βιομηχάνων, χωρις να έχει βιομηχανία(από χόμπυ)... το ζόμπι.
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, το καταλαβαίνετε?
Πρόεδρος βιομηχάνων χωρίς βιομηχανία.

06/04 17:37  Λουκρητια
Με μερικες ακομα εκτακτες εισφορες,τον βλεπω να μας στελνει κι αυτος τα χαιρετισματα απο την Βουλγαρια...Και πολυ αντεξε ο ανθρωπος!
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις