Ο Καφενές
Η Ωραία Ελλάς
Οικοδεσπότες
Σύνδεσμοι


Η ανεκτίμητη αξιοπρέπεια του Αντώνη Σαμαρά
1342 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011
13:19

 

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, πριν μία εβδομάδα, ότι αρνείται να προσφέρει άλλη υπογραφή για την διαχρονική εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, διότι προσβάλλεται η προσωπική και πολιτική του αξιοπρέπεια. Έκτοτε, η ελληνική επικαιρότητα έχει κυριολεκτικά πολιορκηθεί από το «Μεγάλο Ζητούμενο», θα υπογράψει η όχι ο Σαμαράς, θα επιμείνει η όχι η Ευρώπη για την υπογραφή, πώς μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, και τι θα γίνει με την έκτη δόση, εάν δεν συμφωνήσουν ο Σαμαράς και η Ευρωπαϊκή ηγεσία. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο κ. Σαμαράς κατάφερε επί τέλους, να βρεθεί σε μία δυναμική διαπραγματευτική θέση έναντι της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, κάτι που κατηγορούσε, δίκαια, τον Γεώργιο Παπανδρέου ότι δεν έκανε τόσο καιρό, και κάτι που ο ίδιος διαλαλούσε, επίσης δίκαια, όλους αυτούς τους μήνες, ότι θα έκανε, μόλις του δινόταν η ευκαιρία, για να διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Δυστυχώς, και αυτό είναι ένα μεγάλο «δυστυχώς», ο κ. Σαμαράς, στην μεγάλη του βιασύνη και ανυπομονησία, να βρεθεί σε θέση δυναμικής και δημιουργικής αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή ηγεσία, διάλεξε την χειρότερη δυνατή στιγμή, και το χειρότερο δυνατό αντικείμενο, να ξεκινήσει τις πολυπόθητες διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές μας

Η Ευρώπη, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται υπό την απειλή άμεσης κατάρρευσης, κάτι που εάν συμβεί, η Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία σαν μία από τις μεγάλες ενόχους στην διάλυση του ευρωπαϊκού ονείρου. Το μεγάλο ερωτηματικό, αυτή την στιγμή, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζεται στο εάν και πότε, η Γερμανία θα επιτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ευρώ, για να σώσει το Ευρώ. Το ακόμα μεγαλύτερο ερωτηματικό, αυτή την στιγμή, είναι, εάν και όταν οι «αγορές» κερδίσουν τον χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της ανεπαρκώς αμυνόμενης Ευρωπαϊκής ηγεσίας, κατά πόσον η παγκόσμια οικονομία, η οποία καλώς η κακώς είναι άκρως καπιταλιστική, καταρρεύσει σε μία παγκόσμια ύφεση και διαχρονική πτώχευση της υφηλίου, με την μεγαλύτερη χαμένη να είναι η Ευρώπη. Το μεγάλο ερωτηματικό, κύριε Σαμαρά, δεν είναι, και ούτε, κατά διάνοια, πρέπει να είναι, το εάν εσείς θα δεχθείτε να δώσετε την υπογραφή σας, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι, το κατά πόσον η προσωπική σας και η πολιτική σας αξιοπρέπεια θίγονται η θα θιγούν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αξιοπρέπειά σας, κύριε Σαμαρά, παρά μόνο εσείς και ο προσωπικός σας εγωισμός. Και εάν υπάρχουν άνθρωποι στην Νέα Δημοκρατία που ενδιαφέρονται για την αξιοπρέπειά σας, το υποστηρίζουν μόνο και μόνο διότι θέλουν να σας κολακεύσουν, η φοβούνται μήπως τους εκδιώξετε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Και εάν ο κ. Καρατζαφέρης, με τον γνωστό του, γλαφυρό, και άκρως θεαματικό τρόπο, υποστηρίζει την αξιοπρέπειά σας στην βουλή, είναι μόνον διότι σας φλερτάρει εδώ και πάρα πολύν καιρό, για ένα δεσμό. Δεχθείτε την υποστήριξή του σαν μία δέσμη ακριβών τριαντάφυλλων, σταλμένα με ένα φιλάκι.

Κύριε Σαμαρά, είμαι από την αρχή του μνημονίου, μεγάλος υποστηρικτής της πολιτικής της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής σας ατζέντας. Επίσης, σας αναγνώρισα, από πολύ νωρίς, το γεγονός ότι κάνατε διάφορες σωστότατες προβλέψεις για τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, και για ποια μέτρα θα ήταν πιο αποτελεσματικά στην λύση της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Για αυτό τον λόγο, και ο ελληνικός λαός, σας έχει ανταμείψει με την σημαντική πρωτοκαθεδρία, ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις «προεκλογικές» δημοσκοπήσεις. Αλλά ξεκινάτε με ένα μεγάλο λάθος την προεκλογική σας εκστρατεία. Η Ευρώπη έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να σώσει τον εαυτό της, αλλά και στην βούληση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την διάσωση της χώρας. Σε αυτή την κατάσταση κύριος ένοχος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Αλλά έχετε και εσείς ένα μικρό μέρος της ενοχής, με την σκληρωτική αντίθεση σε κάθε σοβαρή συνεργασία με την πρώην κυβέρνηση και την Ευρώπη. Είτε το θέλετε είτε όχι, είτε είναι δίκαιο είτε άδικο, σας παίρνει και εσάς η μπόρα της δικαιολογημένης ευρωπαϊκής οργής. Η Ευρώπη έχει κάθε δίκιο να ζητά από την ελληνική ηγεσία παραπανήσιες διαβεβαιώσεις για την διαχρονική εφαρμογή όλων των συμφωνιών. Είτε το θέλετε είτε όχι, σας μαυρίζει και εσάς, αν και άδικα, η τρομερή αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου σε όλους τους τομείς.

Για να γίνεται ένας δυναμικός και αποτελεσματικός διαπραγματευτής με την Ευρώπη, πρέπει πρώτα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής ηγεσίας ότι εργάζεστε για την στήριξη της Ευρώπης, και όχι μόνον για την στήριξη της Ελλάδας, πολύ ολιγότερο, φυσικά, για την στήριξη του κόμματός σας, η την στήριξη της αξιοπρέπειάς σας. Δυστυχώς, η πρόσκαιρη συμφωνία σας με την μακιαβελική επιλογή του Γεώργιου Παπανδρέου να προτείνει τον κ. Πετσάλνικο για την πρωθυπουργία της μεταβατικής κυβέρνησης, απέδειξε, τουλάχιστον στον γράφοντα, ότι βάζετε το κόμμα σας πάνω από την Ελλάδα, και η άρνησή σας να υπογράψετε ένα ακόμα χαζοέγγραφο, αποδεικνύει, επίσης στον γράφοντα, ότι βάζετε τον εγωισμό σας πάνω από όλα. Είναι μία πολλή κακή αρχή για την υπόλοιπη πολιτική σας καριέρα.

 

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CF%80%CF%8C-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82/Dino-Koutsolioutsos/item/190787-H-anektimhth-axioprepeia-toy-Antwnh-Samara

Σχόλια

18/11 19:19  Λουκρητια
"Η Ευρώπη, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται υπό την απειλή άμεσης κατάρρευσης, κάτι που εάν συμβεί, η Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία σαν μία από τις μεγάλες ενόχους στην διάλυση του ευρωπαϊκού ονείρου".

Ισα,ρε μεγαλε!Και που ειναι το δοχειο των δακρυων,να συλλεξω την εκφραση της βαθυτατης λυπης μου!Κλαιω και σπαραζω,μωρε!
Ρε,δεν μας παρατατε ολοι οι ευρωλαγνοι,με το μεγαλο ευρωπαϊκο ονειρο!Αυτο που οι γερμαναραδες κατακτουν επιτελους την Ευρωπη και δεν ανοιγει μυτη!Να διαλυθει το μπ...ιπ,να ησυχασουμε!Σιγα μην κλαψουμε και θρηνησουμε τον οικονομικο -και οχι μονο- θανατο της χωρας μας!
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις